Mats har alltid längtat till jordbruket

Mats Sjöblom, Dånö, Geta

Mats Sjöblom är uppväxt i Mariehamn men längtade egentligen alltid ut till mormor och morfar på gården i Geta. Och för 20 odlingssäsonger sedan, när han själv var bara 19 år, tog han helt enkelt över gården. Nu går i stort sett hela livet ut på jordbruk i olika former.

 

Vad odlar du?

Främst chipspotatis, men också lite lök och kinakål.

 

Vad gör du när du inte odlar?

Jag skulle säga att hela arbetslivet går ut på jordbruk i olika former. Livet som jordbrukare blir aldrig tråkigt! Sen är jag är även med i ungdomsföreningen, brandkåren och sådant.

 

Varför blev du bonde/ odlare?

Det kom jag på i tidig ålder. Jag är uppväxt i Mariehamn men tog över min mormors barndomsgård när var 19 år. Som barn och yngre var jag alltid hos mormor och morfar på Dånö, jag skulle ha velat bo här. De hade mjölkkor men slutade med det 1996 och så tog jag över 1998. Jag har alltid tyckt om att hålla på med marken och maskinerna, att ha ett eget ställe att förvalta. Som jordbrukare är man också fri. Man är egenföretagare och bestämmer över sin egen tid. Och sedan att få vara ute i naturen.

 

Hur länge har du bedrivit gården?

Sedan jag var 19 år. Jag är 38 nu så det blir min 20:onde säsong jag drar igång i år. När jag började hade jag bara 4,5 hektar mark men idag odlar jag 50 hektar.

 

Vad är det bästa med att vara odlare/ bonde på Åland?

Vi hjälper varandra. Om någon inte hinner med så hjälps vi åt. Jordbrukspolitiken är ganska bra och vi har livskraftiga livsmedelsföretag på Åland som har arbetat upp sig. Här finns en genuin företagaranda.

 

Hur ser du på gårdens framtid?

Mormors pappa köpte gården år 1927 och jag är tredje generationen som brukar jorden här. Jag har byggt kyllager, packhall och löktork på gården just för att kunna odla för Ålands Trädgårdshall. Jag hoppas att min son vill ta över en dag, men det hänger mycket på hur framtiden blir inom jordbruket.

 

Vilka är dina bästa odlingstips till hemmaodlaren?

Vatten och kärlek 😊!

 

Vilket odlingsmoment tycker du mest om?

Våren är härlig, när man får gå och kika på åkern och se hur grödorna utvecklas. Precis runt midsommar är det som allra bäst. Det är spännande att se resultat av olika åtgärder man gör.

 

Vilket är ditt favoritmärke på traktor?

Det är Valtra det – den jag köpte för 15 år sedan har inte svikit mej ännu.

 

Varför skall man handla inhemskt tycker du?

Man kan stödja den inhemska produktionen och låta pengarna stanna i Finland. Dessutom har vi världens renaste mat! De finska jordbruksprogrammen är genomtänkta med tanke på hållbarhet. Och vi sköter oss riktigt bra här på Åland också!