Pontus driver jordbruk tillsammans med sin far

Pontus Grunér, Södergård i Vargata på Vårdö

Ett roligt och lärorikt jobb där det ständigt är full fart. Odlaryrket passar Pontus Grunér perfekt. Nu står han redo att småningom ta över Södergård efter sin far Håkan, och under tiden driver de jordbruket tillsammans.

 

Vad odlar du?

Pappa och jag odlar tillsammans, främst isbergssallad, kinakål, rödlök, persilja, dill, sockermajs och grönkål. Gården har gått i arv sedan länge, men en del nya arrenden har tillkommit och gården har därför vuxit en del. Nu odlar vi på 50 hektar, varav 10 är grönsaker.

 

Hur blev du odlare?
Det kändes helt naturligt för mig att bli odlare. Jag har alltid tyckt att det varit roligt med lantbruk. Redan som barn började jag med odling inom 4H. Efter gymnasiet kom jag på att jag skulle bli agronom och utbildade mig då vid Sveriges lantbruksuniversitet med inriktning på ekonomi.

 

Hur länge har du drivit gården?
Jag driver gården tillsammans med min far och har jobbat hemma sedan jag blev färdig i skolan för ungefär två år sedan. Men jag har ju också jobbat alla somrar hemma i lantbruket då jag var yngre.

 

Vad är det bästa med att vara odlare/ bonde på Åland?
Det är intressant, lärorikt och omväxlande - full fart hela tiden, särskilt eftersom vi har många grödor. Det finns hur mycket som helst att lära sig. Extra roligt är det nog eftersom jag jobbar i ett familjejordbruk.

 

Vilken är din favoritårstid?
Sommaren. Det är roligt att följa när grödorna växer och man ser vad som händer. Vår och höst är det alltid väldigt mycket arbete.

 

Hur ser dina framtidsvisioner ut gällande gården och produktionen?
Planen är att jag tar över gården efter min far och sedan driver jordbruket vidare. Vi har alltid utvecklat gården successivt. Man börjar med någon gröda i liten skala och det som sedan går bra utökar man.

 

Kan du ge några proffstips till hemmaodlaren?
Grunden för all odling är vatten, näring och sol. Har man det fixat tror jag att det mesta växer. Sen får man tänka till hur man får det på bästa sätt.

 

Vilket odlingsmoment är ditt favorit?
Jag tycker det roligaste är att följa med och sköta en gröda. Det här dagliga, man går och tittar på grödorna och ser till dess behov.

 

Vilket är ditt favorit traktormärke?
Det var en enkel fråga - Ferguson såklart! Vi har en ensidig maskinpark hemma.