“Vi har testat det mesta som går att odla!”

Anki Mansén-Kalm, från Björsby i Jomala

Trädgårdsmästaren Anki har odlingen med sig i blodet, uppväxt på ett jordbruk som hon är.
Det är den rena odlarglädjen som driver henne - att se god mat spira ur svart jord och känna stolthet för sin produkt. Tillsammans med maken Leif odlar hon blomkål, isbergssallad, fänkål, pumpor, purjolök och rödlök och testar gärna nytt.

Varför blev du odlare?
- Under min uppväxt odlade familjen sockerbetor, spannmål, vall, frilandsgruka och mjölkproduktion. Jag har det i blodet – jag har alltid varit intresserad av odling.

Hur blev du odlare?
- Jag började läsa biologi och även till hushållningslärare. Sedan kom jag fram till att mat kommer jag alltid att få laga, men jag vill odla också. Så hittade jag trädgårdsmästarutbildningen och där fick jag utlopp för mitt intresse för att se hur det växer. Jag brukar säga ”man mår precis som grödorna växer.”

Hur länge har du drivit gården?
- Vi började odla 1982 med lite arrenderad mark. Sedan fick vi möjlighet att köpa den här gården i Rasmansböle 1988.

Vad är det bästa med att vara odlare/ bonde på Åland?
- Jag är en sådan typ som vill bestämma över mig själv. Det är precis så som många säger - man kan känna en viss frihet. Och så är det förstås odlarglädjen - lyckan över att se saker och ting växa! Det är också roligt att få komma ut på marknaden med fina produkter och få känna en stolthet allt det fina man har odlat.

Vilka tips kan du som proffs ge till en hemmaodlare?
- Jag brukar faktiskt skratta lite när jag läser veckotidningarna där man tipsar om sådd redan i januari, februari. Så inte för tidigt om du inte har lämpliga utrymmen med perfekta förhållanden gällande temperatur och ljus. Det är mitt bästa tips.

Vilket odlingsmoment är härligast tycker du?
- Att skörda purjolök i fina väderleksförhållanden!

Har du någon favorittraktor?
- En traktor som går bra när det behövs, det är en bra traktor.

Varför skall man köpa just dina produkter?
- Jag kan berätta exakt var och hur produkterna är odlade. Vi är också IP-odlare som försöker minimera antalet växtskyddstillfällen med god odlingsteknik. Och när du köper någonting som är odlat på Åland så skapar du sysselsättning för många. Det handlar om pengar som stannar inom landet.