Åland är Finlands äppelträdgård och här odlas över 70 procent av alla äpplen i landet. Vi på Ålands Trädgårdshall levererar äpplen från ett 40-tal odlare i den åländska skärgården. Tack vare nya, smarta lagringsmetoder (ULO lager) finns våra äpplen i butik från den tidigaste skörden i augusti och ända fram till mars.

Solmogen smak

Åland har flest soltimmar i Norden på sommaren. Äpplena utvecklar fantastisk smak och fina aromer i skärgårdsklimatet med sval vår och lång, mild höst.
Äppelodlingen på Åland har långa traditioner och sköts med kunskap och erfarenhet. Alla våra äppelodlingar är IP-baserade (integrerad fruktproduktion) vilket betyder att odlingen är miljöanpassad och äpplena trygga att äta. Det största äppelodlingarna på Åland är närmare 40 hektar i jämförelse med de minsta som är ca 1,5 hektar. 

Ett äpple för varje smak

Amorosa

Amorosa är en ännu vackrare och rödare form av sorten Aroma. Har som namnet antyder en aromrik smak och fin balans mellan sötma och syra. Frukten har en gulgrön grundfärg med röd täckfärg. Amorosa är mycket gott att både äta och laga mat på.

Aroma

Aroma Härstammar från klassikern Ingrid Marie. Ett medelstort, rundat äpple, gult med röd täckfärg. Fruktköttet är sprött, gulvitt, och som namnet antyder mycket aromatiskt. Mörknar inte så lätt. Ett äpple som är lika gott att äta som att använda i matlagning och sylt.

Collina

Collina En av våra nyare sorter som genast har blivit en succé. Collina är en aningen ömtålig skönhet med karaktäristisk smak. Kraftig sötma balanserat med en aning syra gör Collina mycket läckert. Fruktköttet är krispigt.

Discovery

Discovery är ett äpple verkligen värt att upptäcka. Den koniska plattrunda formen i kombination med vackert röd färg gör Discovery speciellt. Fruktköttet är fast och krispigt, smaken åt det sötare hållet med inslag av jordgubbe. Mycket gott att äta som det är men passar även bra i sallad och till desserter.

Geneva Early

Vår tidigaste sort, en riktig primör. Geneva Early är röd med gul bakgrundsfärg. Fruktköttet är mjukt och gräddfärgat ibland med inslag av rosa. Smaken är pikant, aromatisk och en aning syrlig.

Jaspi

Jaspi är en finsk sort framtagen på förädlingsstationen i Pikis (Piikkiö). Den vackra, djupröda färgen täcker nästan hela frukten. Fruktköttet är krispigt, vitt och smaken kryddig och lätt syrlig.

Julyred

Ett smakrikt sommaräpple med smakinslag av Boysenbär. Julyred har en fin röd täckfärg med grön-gul grundfärg. Fruktköttet är vitt och saftigt..

Lobo

Lobo är en riktig klassiker. Med sin milda smak och sitt mjuka kött passar detta saftiga äpple de flesta munnar. Det röda skalet med gröngul grundfärg bildar senare på säsongen ett naturligt vax och blir då extra glansigt.

Nanna

En tidig och lite ömtålig specialsort. Mycket god med härlig, fyllig sötma. Grundfärgen är gul medan den sida som har mött solen blir vackert röd..

Raike

En kanadensisk sort som har odlats i Finland under många år. Äpplet har till en början en ljusgrön grundfärg som senare på säsongen blir gul med röd täckfärg. Smaken är mild och söt med viss syra..

Rubinola

En ny och populär sort hos oss. Den lysande gula färgen med röd solkind gör Rubinola till ett äpple som syns. Frukten är krispig och saftig. Smaken är aromatisk och söt med balanserande syra. Skalet bildar naturligt vax senare på säsongen. Rubinola stoltserar även med extra höga C-vitamin värden.

Rajka

En av våra nyare sorter som har gjort succé. Blossande djupröd täckfärg med gul bakgrund gör äpplet tilltalande. Smaken är intensiv med härlig sötma och inslag av honung.

Rubinstep

Mognar sent på säsongen när hösten börjar gå mot vintern. Skalet har en rödorange täckfärg med gul grundfärg. Fruktköttet är härligt krispigt och saftigt. Smaken är söt, aromatisk med inslag av vindruva.

Santana

Mognar sent på säsongen. Djupt rödflammig färg med gul bakgrund. Smaken är fyllig med inslag av vindruva och en doft av rosor. OBS! Santana kan även ätas av de flesta äppelallergiker då den endast innehåller små mängder av det protein som vissa är känsliga emot.

Summerred

Ett avlångt ganska fast äpple med aromatisk smak. Skalet är mörkrött med ljusa punkter. Gott att äta och passar även i sallader och desserter. Syrligt med viss sötma.

Transparente blanche

En klassisk sort som mognar tidigt på säsongen. Transparent Blanche är ett gröngult saftigt äpple med syrlig smak. Gott äta som det är, dessutom fantastiskt att göra mos, paj eller kaka av.

Zari

En helt ny sort med mycket tilltalande smak och speciellt krispig konsistens. Härlig sötma förpackat i ett extremt saftigt äpple.

Zonga

Ett gröngult äpple med röd solsida. Smaken är sötsur och fruktköttet fast och saftigt. Zonga är ett av de äpplen som kan fungera även för äppelallergiker.

Åkerö

Åkerö är ett medelstort äpple, gulrött och med en karaktäristisk lila matt färg som delvis täcker frukten. Fruktköttet är saftigt och smaken fint aromatisk. Åkerö är en gammal sort, uppkallad efter Åkerö säteri i Flen. Moderträdet finns ännu kvar på platsen och man tror att det är över 300 år gammalt.

Eva-Lotta

Ett fint höstäpple med gul grundfärg och varm, rödflammande täckfärg. Smaken är friskt syrlig och aromatisk, ett bra dessertäpple.

Katja

Katja är ett syrligt och saftigt äpple med ljust fruktkött, som mognar i september och går att lagra ända till december. Skalet är matt, tunt och klarrött över hela frukten och bildar ett naturligt vax senare på säsongen. Katja är gott att använda i desserter, att torka och att äta som det är.

Gloster

Gloster är ett vinteräpple med aromatiskt, syrlig smak och mörkt röd täckfärg, en korsning mellan sorterna Red Delicious och Glockenapfel. Många äppelallergiker kan faktiskt äta Glosteräpplen om de skalas, eftersom de innehåller låga halter av ett särskilt protein som vissa inte tål. Gloster är ett mycket gott ätäpple.