ÄPPLEN Åländsk sallad - mångsidigt och enkelt

Olika typer av sallad passar olika syften. En sallad kan man bedöma enligt många kriterier. Till exempel textur - är den krispig, krusig eller slät? Smaken är viktig – är den sötaktig, kryddig eller besk? Och hur är salladen konstruerad, sitter bladen ihop i ett huvud eller är varje blad löst?

Färska, aromatiska örtkryddor använder vi för att förhöja smaken på mat. Bäst är att tillsätta örterna strax innan servering eftersom de sällan tål hetta. Vill man låta smaken komma fram i en soppa eller buljong går det bra att använda stjälken och spara bladen till servering.

Sallad, kål och kryddor

Grönkål

Kanske den kål som blivit mest trendig av alla kålsorter och dessutom perfekt för inhemsk odling eftersom den tål och till och med blir godare i smaken efter några frostnätter. Fullspäckad med nyttigheter såsom C-vitamin, A-vitamin och järn. God i soppa, paj, som stuvning, att ha i peston eller smoothien. Och ingen har väl missat grönkålschips – det nyttigaste snacks du kan tänka dig.

Kinakål

En fräsch och krispig salladssort som förtjänar en ny plats i köket. Kinakålen är en härlig och mild godsak som passar perfekt att woka blixtsnabbt och krydda med asiatiska smaker som ingefära, fisksås, sesamolja och vitlök.

Issallad

Krispig och användbar korsning mellan bladsallad och huvudsallad. Bladen påminner om isbergssalladens tjocka, gröna och har frisésalladens krusiga kant, men sitter inte fast i ett huvud. Mild och sötaktig sallad som dessutom tål lite värme och därför funkar bra i grillade smörgåsar eller hastigt wokad.

Isbergssallad och ekologisk isbergssallad

Mild och krispig sallad i hård huvudform, påminner om ett kålhuvud i utseendet. Används främst rå i sallades men kan även kokas snabbt och serveras varm.

Dill och krondill

Frisk och god ettårig krydda som använts som krydda och medicin sedan urminnes tider. Både stjälkar, blad och frön är goda som krydda till fisk, skaldjur primörer och i grytor. Dillkvistarna tappar smaken vid uppvärmning och bör därför tillsättas på slutet om de används i varma rätter. Stjälken kan däremot tillsättas tidigare för mer smak.

Persilja

Tvåårig ört som smakar bäst det första året och blommar det andra. Innehåller mycket C-vitamin, järn och kalcium. Persiljan finns som slätbladig och krusbladig. Tips! Hackad persilja går bra att frysa om du får mycket över då du lagar mat.

Kålrabbi

En doldis i grönsaksdisken som förtjänar upprättelse. Kålrabbin är mild, söt och god och passar lika bra på grillen och i köttgrytan, som ugnsrostad och råriven eller tunnskivad med en god dressing på. Kålrabbi är dessutom en riktig näringsbomb som innehåller rikligt med C-vitamin, B-vitamin, kalcium, kalium, magnesium och massor av hälsosamma kostfibrer.

Romansallad

Smakrik sallad med fin beska och upprättstående växtsätt, som odlades redan i det gamla Egypten. Sitt namn har salladen fått av att den var en vanlig gröda i Romarriket kring 400 f.Kr, där man sägs ha använt salladen som digestive för att förbättra matsmältningen. Romansalladen tål värme och är god att äta både uppfräst och kall. Huvudingrediens i den klassiska Caesarsalladen..