ÄPPLEN Åländska grönsaker - solmoget och gott

Lägg till mer grönsaker, baljväxter, frukter och bär i din kost! Livsmedelssäkerhetsverket Evira använder faktiskt utropstecken i sina senaste näringsrekommendationer, för att betona vikten av att inkludera mer grönt i maten. Minst 500 gram av allt vi äter under dagen borde komma från växtriket. Det är också bra att äta en rejäl del av grönsakerna råa.

Våra grönsaker

Sparris

Den inhemska, gröna sparrisen är en riktig delikatess – väl värd att vänta på trots att den utländska hittar till grönsaksdisken långt tidigare. Närmare 90 procent av all inhemsk sparris odlas på Åland där klimatet är milt och jorden sandrik. Den åländska sparrisen har en säsong på 4-6 veckor med start i mitten av maj.

Bladselleri

Delikat grönsak med krispigt goda stjälkar och kryddiga blad. Kallas även blekselleri eller stjälkselleri. En historisk växt som har kultiverats och använts som krydda och medicinalväxt av människan i över 3000 år. Smaken påminner om rotsellerins men är mildare. God i salladen och grönsakssoppan och även som stavar till ostbrickan.

Zucchini

Fast, gul eller grön pumpasläkting med en nötaktig söt smak. God både rå, marinerad, grillad, stekt och i grytor. Kärt barn har många namn – zucchinin kallas ofta även squash och ibland även courgette, sommarpumpa eller vintersquash.

Bondböna

Stora, stiliga baljor med delikata bönor som ligger inbäddade i en mjuk, vaddliknande vävnad. Bönan är även innesluten i ett extra, lite beskt skal som gärna kan plockas bort efter kokning.

Majs

Majs är en härlig grönsak, eller om man ska vara noga faktiskt ett spannmål av en art som räknas till familjen gräs. I Sydamerika har man hittat fynd som tyder på att man odlade majs redan för 10 000 år sedan. Numera odlas majs i stora delar av världen, det finns tusentals olika sorter som passar i olika klimat. Majs innehåller gott om B-vitaminer och även rikligt med kostfiber som mättar magen. Färsk majs är god både rå och tillagad. En ångkokt majskolv med en klick smör är en riktig delikatess.

Blomkål

En mild och mångsidig grönsak som är rik på fibrer och vitaminer, särskilt C-vitamin där blomkålen faktiskt slår till och med apelsinen. Blomkål är god både rå och tillagad, men ska absolut inte kokas för länge – max fem minuter.

Fänkål

En starkt aromatisk grönsak med toner av lakrits och anis. De kraftiga smakerna mildras dock och försvinner nästan vid tillagning. Vanligtvis använder man stjälkarna som bildar tjocka knölar vid jordytan. Men även det dill-liknande bladverket är en fin krydda och fröna används ofta som brödkrydda.

Kronärtskocka

Ståtlig, tistelliknande växt där vi skördar och äter blomknoppen strax innan den slår ut. Skockan tillagas så här: bryt av stammen om det är möjligt istället för att skära, så får du bort allt som ska bort. Skär bort de nedersta, grövsta bladen och klipp av spetsarna på bladen. Koka blomman hel i vatten med lite citron som hjälper att ta bort beskan som finns i skockan. Koktid 30-50 minuter, kolla så att bladen lossnar lätt. Kronärtskocka serveras ofta enkelt med smält smör eller vinägrett. Ät blad för blad genom att dra kronbladens mjuka bottendel mellan tänderna. I mitten finns ”skägget” som lyfts bort och där under gömmer sig hjärtat – den riktiga godbiten som äts med kniv och gaffel.

Pumpa

Pumpasläktet är en variationsrik familj och den pumpa vi främst odlar är den orange ”halloweenpumpan”. Men pumpan är så mycket mer än material till en ljuslykta. Köttet är rikt på vitaminer och fibrer och smakar gott både som ugnsbakat eller i paj, soppa och mjuka kakor. Pumpakärnorna kan torkas och rostas som snacks eller bröddekoration.

Ärtskidor

Ärten är en väldigt gammal kulturväxt som människan har samlat i minst 10 000 år. Mitt i högsommaren är det säsong för de söta och saftiga åländska ärterna som är av typen märgärt. Dessa är allra godast att äta precis som de är, spritade direkt ur skidan.

Buskbönor

Bönor finns som låg- eller högväxande och buskbönan är den lägre sorten som inte slingrar sig. Bönor kommer ursprungligen från Amerika men odlas idag över hela världen. Buskbönorna äts hela – färska, förvällda eller snabbwokade.