Rotfrukter är fantastiska basvaror – billig, nyttig mat som finns i butik året runt. Rotfrukterna innehåller massor av kostfibrer, vitaminer och mineraler och de är också mycket mångsidiga. Koka, klyfta och ugnsstek eller testa att puréa dem till ett fluffigt mos.

Rotfrukter odlas oftast på friland och påverkar därför miljön mindre än växthusodlade grödor. Dessutom är de lagringståliga vilket minskar matsvinnet.

Våra rotfrukter

Rödbeta

Riven eller kokt, ugnsbakad eller inlagd – rödbetan är en mångsidig rotfrukt och som alla andra färgstarka vegetabilier också full av antioxidanter. Allra godast är de som primör, lättkokt med en klick smör och lite flingsalt. En numera klassisk smakkombination är rödbeta, getost och honung. Tips: Använd även rödbetsbladen om de följer med och är fräscha. Späda blad kan ätas som de är, lite större är de goda att woka.

Gulbeta

Gulbetan är nära släkt med rödbetan men är orangebrun på utsidan och gyllengul inuti. Smaken är lite mildare.

Polkabeta

Mycket vacker rotsak med rödvitrandig insida. Används helst rå eftersom den annars förlorar sin randighet och blir genomrosa. God att hyvla eller råriva och ha i sallad.

Rotselleri

Den knöligaste av knölar som numera har blivit ett självklart alternativ till kött för den som vill äta mer vegetariskt. Rotsellerin är fiberrik och har en kraftig smak, god som småtärnad krydda i grytor, färssåser och soppor. Den är också mycket god att ugnsbaka eller steka i skivor. Och förstås i en smakrik puré med gott om smör och grädde.

Palsternacka och ekologisk palsternacka

Söt och kryddig rotsak som är mycket god i soppor, grytor och ugnsrostad tillsammans med andra rotfrukter. Palsternacka sägs ha odlats redan i antikens Grekland och var i Norden populär redan under medeltiden. Palsternackan växer även vild.

Rotpersilja

Rotpersilja är roten på en växt som är en variant av vår vanliga bladpersilja. Hela växten är full av smak och doft så använd gärna även blasten när den följer med. Till utseendet kan den vara svår att skilja från palsternackan men rotpersiljan är lite slankare och inte lika grov i fårorna. Använd i soppan eller grytan, koka eller ugnsrosta tillsammans med andra rotfrukter.

Potatis och ekologisk potatis

Potatis kommer ursprungligen troligen från Sydamerika, men är idag en självklar och mångsidig basföda i en stor del av världen. De ätbara rotknölarna är vita, gula eller rosa beroende på sort och innehåller gott om vitaminer och fibrer. Hela växten, utom rotknölarna, innehåller ämnet solanin som är giftigt för människor. Det är också därför man inte ska äta potatis med gröna fläckar – om knölarna utsätts för solljus börjar skalet producera klorofyll och samtidigt även solanin.

Nypotatis

Nypotatisen är en av sommarens mest efterlängtade primörer, en delikatess som inte kan jämföras med något annat. Eftersom nypotatisen i princip skördas före fullständig mognad så är skalet tunt och ömtåligt och tål ingen längre förvaring. Även vid tillagning kräver nypotatisen varsamt handlag.

Morot

En så självklar rotsak att den ofta underskattas. Moroten är full av färgstarka antioxidanter, nyttiga fibrer och vitaminer. Bäst egenskaper har moroten om den äts rå eller försiktigt ångkokad. Tips! Använd även morotens blast om den följer med. Den är lite besk men mycket näringsrik och kan vara god som krydda i en sallad, wok eller smoothie eller mixas till morotspesto.

Gul morot

Fram till ungefär 1500-talet var moroten lila, röd eller svart men efter lite slump och gott om förädling lyckades man odla fram den orange moroten vi är vana vid att se idag. Morot finns av många olika slag, vissa är gula, och det är sorten snarare än färgen som avgör hur den smakar. Men vackert är det, att kunna blanda olika färger av morot i en råkostsallad eller i ugnen.

Jordärtskocka

En riktig delikatess bland rotfrukterna, len och söt och med en karaktäristisk nötig arom. Fina att ugnsrosta, koka eller att ha i soppa eller mos. Skockorna blir lättare att skala om de först kokas upp alldeles snabbt. När de har skalats mörknar de snabbt, lägg dem i vatten med lite citron eller vinäger så behåller de sin ljusa färg.

Rädisa

Den nyttiga och kryddiga rädisan är en förädlad version av rättikan och har sitt ursprung i Asien och Medelhavsländerna där den odlats länge. Vackra och goda i salladen och även att dippa precis som de är.