ÄPPLEN Åländska rotsaker - basen i skafferiet

Rotfrukter är fantastiska basvaror – billig, nyttig mat som finns i butik året runt. Rotfrukterna innehåller massor av kostfibrer, vitaminer och mineraler och de är också mycket mångsidiga. Koka, klyfta och ugnsstek eller testa att puréa dem till ett fluffigt mos.

Rotfrukter odlas oftast på friland och påverkar därför miljön mindre än växthusodlade grödor. Dessutom är de lagringståliga vilket minskar matsvinnet.

Våra rotfrukter

Rödbeta

Riven eller kokt, ugnsbakad eller inlagd – rödbetan är en mångsidig rotfrukt och som alla andra färgstarka vegetabilier också full av antioxidanter. Allra godast är de som primör, lättkokt med en klick smör och lite flingsalt. En numera klassisk smakkombination är rödbeta, getost och honung. Tips: Använd även rödbetsbladen om de följer med och är fräscha. Späda blad kan ätas som de är, lite större är de goda att woka.

Gulbeta

Gulbetan är nära släkt med rödbetan men är orangebrun på utsidan och gyllengul inuti. Smaken är lite mildare.

Polkabeta

Mycket vacker rotsak med rödvitrandig insida. Används helst rå eftersom den annars förlorar sin randighet och blir genomrosa. God att hyvla eller råriva och ha i sallad.

Rotselleri

Den knöligaste av knölar som numera har blivit ett självklart alternativ till kött för den som vill äta mer vegetariskt. Rotsellerin är fiberrik och har en kraftig smak, god som småtärnad krydda i grytor, färssåser och soppor. Den är också mycket god att ugnsbaka eller steka i skivor. Och förstås i en smakrik puré med gott om smör och grädde.

Palsternacka och ekologisk palsternacka

Söt och kryddig rotsak som är mycket god i soppor, grytor och ugnsrostad tillsammans med andra rotfrukter. Palsternacka sägs ha odlats redan i antikens Grekland och var i Norden populär redan under medeltiden. Palsternackan växer även vild.

Rotpersilja

Rotpersilja är roten på en växt som är en variant av vår vanliga bladpersilja. Hela växten är full av smak och doft så använd gärna även blasten när den följer med. Till utseendet kan den vara svår att skilja från palsternackan men rotpersiljan är lite slankare och inte lika grov i fårorna. Använd i soppan eller grytan, koka eller ugnsrosta tillsammans med andra rotfrukter.

Potatis och ekologisk potatis

Potatis kommer ursprungligen troligen från Sydamerika, men är idag en självklar och mångsidig basföda i en stor del av världen. De ätbara rotknölarna är vita, gula eller rosa beroende på sort och innehåller gott om vitaminer och fibrer. Hela växten, utom rotknölarna, innehåller ämnet solanin som är giftigt för människor. Det är också därför man inte ska äta potatis med gröna fläckar – om knölarna utsätts för solljus börjar skalet producera klorofyll och samtidigt även solanin.

Nypotatis

Nypotatisen är en av sommarens mest efterlängtade primörer, en delikatess som inte kan jämföras med något annat. Eftersom nypotatisen i princip skördas före fullständig mognad så är skalet tunt och ömtåligt och tål ingen längre förvaring. Även vid tillagning kräver nypotatisen varsamt handlag.