Att äta frukt och grönsaker i rätt säsong är smart både för miljön, hushållskassan. Dessutom är de så mycket godare! Det är väl värt att vänta på lokalproducerad råvara istället för att äta smaksvaga, dyra och långväga fraktade grönsaker.

Längre och kortare säsong

Vissa av våra grödor är i säsong nästan hela året. Det här gäller särskilt våra tåliga rotsaker och förstås löken.

Andra godsaker får vi vänta på, men njuter desto mer av. Den åländska sparrisen till exempel – en delikatess som bara kan skördas från slutet av maj fram till midsommar.

När det gäller våra äpplen har vi med smarta skörd- och lagringsmetoder förlängt säsongen rejält. Åländska äpplen går numera att få tag på från augusti och ända fram till mars.

Här hittar du alla grödor som är i säsong hos ÅTH just nu, med reservation för att de ibland tar slut.


 

GRÖNSAKER
Bladselleri

Delikat grönsak med krispigt goda stjälkar och kryddiga blad. Kallas även blekselleri eller stjälkselleri. En historisk växt som har kultiverats och använts som krydda och medicinalväxt av människan i över 3000 år. Smaken påminner om rotsellerins men är mildare. God i salladen och grönsakssoppan och även som stavar till ostbrickan.

Blomkål

En mild och mångsidig grönsak som är rik på fibrer och vitaminer, särskilt C-vitamin där blomkålen faktiskt slår till och med apelsinen. Blomkål är god både rå och tillagad, men ska absolut inte kokas för länge – max fem minuter.

Bondböna

Stora, stiliga baljor med delikata bönor som ligger inbäddade i en mjuk, vaddliknande vävnad. Bönan är även innesluten i ett extra, lite beskt skal som gärna kan plockas bort efter kokning.

Fänkål

En starkt aromatisk grönsak med toner av lakrits och anis. De kraftiga smakerna mildras dock och försvinner nästan vid tillagning. Vanligtvis använder man stjälkarna som bildar tjocka knölar vid jordytan. Men även det dill-liknande bladverket är en fin krydda och fröna används ofta som brödkrydda.

Ärtskidor

Ärten är en väldigt gammal kulturväxt som människan har samlat i minst 10 000 år. Mitt i högsommaren är det säsong för de söta och saftiga åländska ärterna som är av typen märgärt. Dessa är allra godast att äta precis som de är, spritade direkt ur skidan.

Buskbönor

Bönor finns som låg- eller högväxande och buskbönan är den lägre sorten som inte slingrar sig. Bönor kommer ursprungligen från Amerika men odlas idag över hela världen. Buskbönorna äts hela – färska, förvällda eller snabbwokade.


 

SALLAD, KÅL & KRYDDOR
Dill och krondill

Frisk och god ettårig krydda som använts som krydda och medicin sedan urminnes tider. Både stjälkar, blad och frön är goda som krydda till fisk, skaldjur primörer och i grytor. Dillkvistarna tappar smaken vid uppvärmning och bör därför tillsättas på slutet om de används i varma rätter. Stjälken kan däremot tillsättas tidigare för mer smak.

Persilja

Tvåårig ört som smakar bäst det första året och blommar det andra. Innehåller mycket C-vitamin, järn och kalcium. Persiljan finns som slätbladig och krusbladig. Tips! Hackad persilja går bra att frysa om du får mycket över då du lagar mat.

Kinakål

En fräsch och krispig salladssort som förtjänar en ny plats i köket. Kinakålen är en härlig och mild godsak som passar perfekt att woka blixtsnabbt och krydda med asiatiska smaker som ingefära, fisksås, sesamolja och vitlök.

Issallad

Krispig och användbar korsning mellan bladsallad och huvudsallad. Bladen påminner om isbergssalladens tjocka, gröna och har frisésalladens krusiga kant, men sitter inte fast i ett huvud. Mild och sötaktig sallad som dessutom tål lite värme och därför funkar bra i grillade smörgåsar eller hastigt wokad.

Isbergssallad

Mild och krispig sallad i hård huvudform, påminner om ett kålhuvud i utseendet. Används främst rå i sallades men kan även kokas snabbt och serveras varm.

Ekologisk kålrabbi

En doldis i grönsaksdisken som förtjänar upprättelse. Kålrabbin är mild, söt och god och passar lika bra på grillen och i köttgrytan, som ugnsrostad och råriven eller tunnskivad med en god dressing på. Kålrabbi är dessutom en riktig näringsbomb som innehåller rikligt med C-vitamin, B-vitamin, kalcium, kalium, magnesium och massor av hälsosamma kostfibrer.

Grönkål

Kanske den kål som blivit mest trendig av alla kålsorter och dessutom perfekt för inhemsk odling eftersom den tål och till och med blir godare i smaken efter några frostnätter. Fullspäckad med nyttigheter såsom C-vitamin, A-vitamin och järn. God i soppa, paj, som stuvning, att ha i peston eller smoothien. Och ingen har väl missat grönkålschips – det nyttigaste snacks du kan tänka dig.


 

ROTSAKER
Rädisa

Den nyttiga och kryddiga rädisan är en förädlad version av rättikan och har sitt ursprung i Asien och Medelhavsländerna där den odlats länge. Vackra och goda i salladen och även att dippa precis som de är.

Gulbeta

Gulbetan är nära släkt med rödbetan men är orangebrun på utsidan och gyllengul inuti. Smaken är lite mildare.

Gul morot

Fram till ungefär 1500-talet var moroten lila, röd eller svart men efter lite slump och gott om förädling lyckades man odla fram den orange moroten vi är vana vid att se idag. Morot finns av många olika slag, vissa är gula, och det är sorten snarare än färgen som avgör hur den smakar. Men vackert är det, att kunna blanda olika färger av morot i en råkostsallad eller i ugnen.

Morot

En så självklar rotsak att den ofta underskattas. Moroten är full av färgstarka antioxidanter, nyttiga fibrer och vitaminer. Bäst egenskaper har moroten om den äts rå eller försiktigt ångkokad. Tips! Använd även morotens blast om den följer med. Den är lite besk men mycket näringsrik och kan vara god som krydda i en sallad, wok eller smoothie eller mixas till morotspesto.

Rödbeta och ekologisk rödbeta

Riven eller kokt, ugnsbakad eller inlagd – rödbetan är en mångsidig rotfrukt och som alla andra färgstarka vegetabilier också full av antioxidanter. Allra godast är de som primör, lättkokt med en klick smör och lite flingsalt. En numera klassisk smakkombination är rödbeta, getost och honung. Tips: Använd även rödbetsbladen om de följer med och är fräscha. Späda blad kan ätas som de är, lite större är de goda att woka.

Polkabeta

Mycket vacker rotsak med rödvitrandig insida. Används helst rå eftersom den annars förlorar sin randighet och blir genomrosa. God att hyvla eller råriva och ha i sallad.