Att äta frukt och grönsaker i rätt säsong är smart både för miljön, hushållskassan. Dessutom är de så mycket godare! Det är väl värt att vänta på lokalproducerad råvara istället för att äta smaksvaga, dyra och långväga fraktade grönsaker.

Längre och kortare säsong

Vissa av våra grödor är i säsong nästan hela året. Det här gäller särskilt våra tåliga rotsaker och förstås löken.

Andra godsaker får vi vänta på, men njuter desto mer av. Den åländska sparrisen till exempel – en delikatess som bara kan skördas från slutet av maj fram till midsommar.

När det gäller våra äpplen har vi med smarta skörd- och lagringsmetoder förlängt säsongen rejält. Åländska äpplen går numera att få tag på från augusti och ända fram till mars.

Här hittar du alla grödor som är i säsong hos ÅTH just nu, med reservation för att de ibland tar slut.


Sparris

Den inhemska, gröna sparrisen är en riktig delikatess – väl värd att vänta på trots att den utländska hittar till grönsaksdisken långt tidigare. Närmare 90 procent av all inhemsk sparris odlas på Åland där klimatet är milt och jorden sandrik. Den åländska sparrisen har en säsong på 4-6 veckor med start i mitten av maj.

Dill

Frisk och god ettårig krydda som använts som krydda och medicin sedan urminnes tider. Både stjälkar, blad och frön är goda som krydda till fisk, skaldjur primörer och i grytor. Dillkvistarna tappar smaken vid uppvärmning och bör därför tillsättas på slutet om de används i varma rätter. Stjälken kan däremot tillsättas tidigare för mer smak.

Kinakål

En fräsch och krispig salladssort som förtjänar en ny plats i köket. Kinakålen är en härlig och mild godsak som passar perfekt att woka blixtsnabbt och krydda med asiatiska smaker som ingefära, fisksås, sesamolja och vitlök.

Rädisa

Den nyttiga och kryddiga rädisan är en förädlad version av rättikan och har sitt ursprung i Asien och Medelhavsländerna där den odlats länge. Vackra och goda i salladen och även att dippa precis som de är.

Issallad

Krispig och användbar korsning mellan bladsallad och huvudsallad. Bladen påminner om isbergssalladens tjocka, gröna och har frisésalladens krusiga kant, men sitter inte fast i ett huvud. Mild och sötaktig sallad som dessutom tål lite värme och därför funkar bra i grillade smörgåsar eller hastigt wokad.

Isbergssallad

Mild och krispig sallad i hård huvudform, påminner om ett kålhuvud i utseendet. Används främst rå i sallades men kan även kokas snabbt och serveras varm.

Nypotatis

Nypotatisen är en av sommarens mest efterlängtade primörer, en delikatess som inte kan jämföras med något annat. Eftersom nypotatisen i princip skördas före fullständig mognad så är skalet tunt och ömtåligt och tål ingen längre förvaring. Även vid tillagning kräver nypotatisen varsamt handlag.

Gul morot

Fram till ungefär 1500-talet var moroten lila, röd eller svart men efter lite slump och gott om förädling lyckades man odla fram den orange moroten vi är vana vid att se idag. Morot finns av många olika slag, vissa är gula, och det är sorten snarare än färgen som avgör hur den smakar. Men vackert är det, att kunna blanda olika färger av morot i en råkostsallad eller i ugnen.

Morot

En så självklar rotsak att den ofta underskattas. Moroten är full av färgstarka antioxidanter, nyttiga fibrer och vitaminer. Bäst egenskaper har moroten om den äts rå eller försiktigt ångkokad. Tips! Använd även morotens blast om den följer med. Den är lite besk men mycket näringsrik och kan vara god som krydda i en sallad, wok eller smoothie eller mixas till morotspesto.

Vårlök

Vårlök kallas även salladslök och består av tunna ihåliga stjälkar med blad. Den ser ut ungefär som en väldigt liten purjolök. Vårlöken är god både rå och lätt tillagad i exempelvis wok.

Gul lök

En av världens mest odlade köksväxter och den vanligaste matlöken. Lök är en otroligt mångsidig grönsak och krydda som förhöjer smaken på andra råvaror – krispigt kryddig i sin råa form, söt och nästan krämig då den fått steka långsamt. Lök tål lång lagring och finns därför i butik året runt. Den är både billig och mycket hälsosam och förtjänar långt större erkännande än den kanske får.

Ekologisk gräslök

Milt löksmakande strån, lika goda att klippa över frukostmackan, soppan, äggröran, såsen och salladen. Tål inte kokning särskilt bra så i varma rätter tillsätts gräslöken på slutet.