Att äta frukt och grönsaker i rätt säsong är smart både för miljön, hushållskassan. Dessutom är de så mycket godare! Det är väl värt att vänta på lokalproducerad råvara istället för att äta smaksvaga, dyra och långväga fraktade grönsaker.

Längre och kortare säsong

Vissa av våra grödor är i säsong nästan hela året. Det här gäller särskilt våra tåliga rotsaker och förstås löken.

Andra godsaker får vi vänta på, men njuter desto mer av. Den åländska sparrisen till exempel – en delikatess som bara kan skördas från slutet av maj fram till midsommar.

När det gäller våra äpplen har vi med smarta skörd- och lagringsmetoder förlängt säsongen rejält. Åländska äpplen går numera att få tag på från augusti och ända fram till mars.

Här hittar du alla grödor som är i säsong hos ÅTH just nu, med reservation för att de ibland tar slut.


Sparris

Den inhemska, gröna sparrisen är en riktig delikatess – väl värd att vänta på trots att den utländska hittar till grönsaksdisken långt tidigare. Närmare 90 procent av all inhemsk sparris odlas på Åland där klimatet är milt och jorden sandrik. Den åländska sparrisen har en säsong på 4-6 veckor med start i mitten av maj.

Nypotatis

Nypotatisen är en av sommarens mest efterlängtade primörer, en delikatess som inte kan jämföras med något annat. Eftersom nypotatisen i princip skördas före fullständig mognad så är skalet tunt och ömtåligt och tål ingen längre förvaring. Även vid tillagning kräver nypotatisen varsamt handlag.

Ekologisk gräslök

Milt löksmakande strån, lika goda att klippa över frukostmackan, soppan, äggröran, såsen och salladen. Tål inte kokning särskilt bra så i varma rätter tillsätts gräslöken på slutet.

Rädisa

Den nyttiga och kryddiga rädisan är en förädlad version av rättikan och har sitt ursprung i Asien och Medelhavsländerna där den odlats länge. Vackra och goda i salladen och även att dippa precis som de är.

Dill

Frisk och god ettårig krydda som använts som krydda och medicin sedan urminnes tider. Både stjälkar, blad och frön är goda som krydda till fisk, skaldjur primörer och i grytor. Dillkvistarna tappar smaken vid uppvärmning och bör därför tillsättas på slutet om de används i varma rätter. Stjälken kan däremot tillsättas tidigare för mer smak.

Kinakål

En fräsch och krispig salladssort som förtjänar en ny plats i köket. Kinakålen är en härlig och mild godsak som passar perfekt att woka blixtsnabbt och krydda med asiatiska smaker som ingefära, fisksås, sesamolja och vitlök.

Vårlök

Vårlök kallas även salladslök och består av tunna ihåliga stjälkar med blad. Den ser ut ungefär som en väldigt liten purjolök. Vårlöken är god både rå och lätt tillagad i exempelvis wok.

Rotpersilja

Rotpersilja är roten på en växt som är en variant av vår vanliga bladpersilja. Hela växten är full av smak och doft så använd gärna även blasten när den följer med. Till utseendet kan den vara svår att skilja från palsternackan men rotpersiljan är lite slankare och inte lika grov i fårorna. Använd i soppan eller grytan, koka eller ugnsrosta tillsammans med andra rotfrukter.

Gul lök

En av världens mest odlade köksväxter och den vanligaste matlöken. Lök är en otroligt mångsidig grönsak och krydda som förhöjer smaken på andra råvaror – krispigt kryddig i sin råa form, söt och nästan krämig då den fått steka långsamt. Lök tål lång lagring och finns därför i butik året runt. Den är både billig och mycket hälsosam och förtjänar långt större erkännande än den kanske får..

Rödlök

Rödlök är lite mindre och även mildare i smaken är gul lök. Den passar därför fint i sallader och till andra rätter då löken ska serveras rå. Den vackra lila färgen försvinner dessutom vid tillagning. När du ska använda rödlök, se till att faktiskt skära den med riktigt vass kniv och inte hacka. Då mosar du inte in den vackra lila färgen i det vita på löken..

Shalottenlök

Kockarnas favoritlök med karaktäristiskt mild aromatisk ton som inte tar över andra smaker. Schalottenlöken är släkt med gul och röd lök men skiljer sig genom att den bildar knippen av sidolökar i samma hölje.

Palsternacka

Söt och kryddig rotsak som är mycket god i soppor, grytor och ugnsrostad tillsammans med andra rotfrukter. Palsternacka sägs ha odlats redan i antikens Grekland och var i Norden populär redan under medeltiden. Palsternackan växer även vild.

Färdigskurna rotsaker

Skippa skalandet och skärandet och ta den snabba vägen till middagen med ÅTHs färdigskurna rotsaker – en smart och mångsidig bas för goda middagar. Vår fräscha rotfruktsblandning varierar med säsong, innehåller inga tillsatser och sparar massor av tid i köket. Så länge säsongen tillåter är råvaran alltid närodlad och skördad i våra egna odlingar. Vi har gjort det enkelt och bekvämt för dig att äta både gott och nyttigt.

Wokblandning

Aldrig har det varit enklare att äta både gott och nyttigt! Vår fräscha wokblandning innehåller färdigstrimlade grönsaker och rotfrukter som varierar enligt säsong. Bara att hälla direkt i wokpannan - sparar massor av tid i köket. Så länge lagret räcker är råvaran alltid närodlad och skördad i våra egna odlingar.