Att äta frukt och grönsaker i rätt säsong är smart både för miljön, hushållskassan. Dessutom är de så mycket godare! Det är väl värt att vänta på lokalproducerad råvara istället för att äta smaksvaga, dyra och långväga fraktade grönsaker.

Längre och kortare säsong

Vissa av våra grödor är i säsong nästan hela året. Det här gäller särskilt våra tåliga rotsaker och förstås löken.

Andra godsaker får vi vänta på, men njuter desto mer av. Den åländska sparrisen till exempel – en delikatess som bara kan skördas från slutet av maj fram till midsommar.

När det gäller våra äpplen har vi med smarta skörd- och lagringsmetoder förlängt säsongen rejält. Åländska äpplen går numera att få tag på från augusti och ända fram till mars.

Här hittar du alla grödor som är i säsong hos ÅTH just nu, med reservation för att de ibland tar slut.


 

ÄPPLEN OCH PÄRON
Aroma

Aroma Härstammar från klassikern Ingrid Marie. Ett medelstort, rundat äpple, gult med röd täckfärg. Fruktköttet är sprött, gulvitt, och som namnet antyder mycket aromatiskt. Mörknar inte så lätt. Ett äpple som är lika gott att äta som att använda i matlagning och sylt.

Amorosa

Amorosa är en ännu vackrare och rödare form av sorten Aroma. Har som namnet antyder en aromrik smak och fin balans mellan sötma och syra. Frukten har en gulgrön grundfärg med röd täckfärg. Amorosa är mycket gott att både äta och laga mat på.

Lobo

Lobo är en riktig klassiker. Med sin milda smak och sitt mjuka kött passar detta saftiga äpple de flesta munnar. Det röda skalet med gröngul grundfärg bildar senare på säsongen ett naturligt vax och blir då extra glansigt.

Rajka

En av våra nyare sorter som har gjort succé. Blossande djupröd täckfärg med gul bakgrund gör äpplet tilltalande. Smaken är intensiv med härlig sötma och inslag av honung.

Zari

En av våra nyare sorter, med mycket tilltalande smak och speciellt krispig konsistens. Härlig sötma förpackat i ett extremt saftigt äpple.

Santana

Mognar sent på säsongen. Djupt rödflammig färg med gul bakgrund. Smaken är fyllig med inslag av vindruva och en doft av rosor. OBS! Santana kan även ätas av de flesta äppelallergiker då den endast innehåller små mängder av det protein som vissa är känsliga emot.

Rubinola

En ny och populär sort hos oss. Den lysande gula färgen med röd solkind gör Rubinola till ett äpple som syns. Frukten är krispig och saftig. Smaken är aromatisk och söt med balanserande syra. Skalet bildar naturligt vax senare på säsongen. Rubinola stoltserar även med extra höga C-vitamin värden.

Rubinstep

Mognar sent på säsongen när hösten börjar gå mot vintern. Skalet har en rödorange täckfärg med gul grundfärg. Fruktköttet är härligt krispigt och saftigt. Smaken är söt, aromatisk med inslag av vindruva.

Gloster

Gloster är ett vinteräpple med aromatiskt, syrlig smak och mörkt röd täckfärg, en korsning mellan sorterna Red Delicious och Glockenapfel. Många äppelallergiker kan faktiskt äta Glosteräpplen om de skalas, eftersom de innehåller låga halter av ett särskilt protein som vissa inte tål. Gloster är ett mycket gott ätäpple.


 

ÖVRIGA GRÖDOR
Gulbeta

Gulbetan är nära släkt med rödbetan men är orangebrun på utsidan och gyllengul inuti. Smaken är lite mildare.

Gul morot

Fram till ungefär 1500-talet var moroten lila, röd eller svart men efter lite slump och gott om förädling lyckades man odla fram den orange moroten vi är vana vid att se idag. Morot finns av många olika slag, vissa är gula, och det är sorten snarare än färgen som avgör hur den smakar. Men vackert är det, att kunna blanda olika färger av morot i en råkostsallad eller i ugnen.

Morot

En så självklar rotsak att den ofta underskattas. Moroten är full av färgstarka antioxidanter, nyttiga fibrer och vitaminer. Bäst egenskaper har moroten om den äts rå eller försiktigt ångkokad. Tips! Använd även morotens blast om den följer med. Den är lite besk men mycket näringsrik och kan vara god som krydda i en sallad, wok eller smoothie eller mixas till morotspesto.

Rotpersilja

Rotpersilja är roten på en växt som är en variant av vår vanliga bladpersilja. Hela växten är full av smak och doft så använd gärna även blasten när den följer med. Till utseendet kan den vara svår att skilja från palsternackan men rotpersiljan är lite slankare och inte lika grov i fårorna. Använd i soppan eller grytan, koka eller ugnsrosta tillsammans med andra rotfrukter.

Polkabeta

Mycket vacker rotsak med rödvitrandig insida. Används helst rå eftersom den annars förlorar sin randighet och blir genomrosa. God att hyvla eller råriva och ha i sallad.

Potatis och ekologisk potatis

Potatis kommer ursprungligen troligen från Sydamerika, men är idag en självklar och mångsidig basföda i en stor del av världen. De ätbara rotknölarna är vita, gula eller rosa beroende på sort och innehåller gott om vitaminer och fibrer. Hela växten, utom rotknölarna, innehåller ämnet solanin som är giftigt för människor. Det är också därför man inte ska äta potatis med gröna fläckar – om knölarna utsätts för solljus börjar skalet producera klorofyll och samtidigt även solanin.

Palsternacka och ekologisk palsternacka

Söt och kryddig rotsak som är mycket god i soppor, grytor och ugnsrostad tillsammans med andra rotfrukter. Palsternacka sägs ha odlats redan i antikens Grekland och var i Norden populär redan under medeltiden. Palsternackan växer även vild.

Kinakål

En fräsch och krispig salladssort som förtjänar en ny plats i köket. Kinakålen är en härlig och mild godsak som passar perfekt att woka blixtsnabbt och krydda med asiatiska smaker som ingefära, fisksås, sesamolja och vitlök.

Jordärtskocka

En riktig delikatess bland rotfrukterna, len och söt och med en karaktäristisk nötig arom. Fina att ugnsrosta, koka eller att ha i soppa eller mos. Skockorna blir lättare att skala om de först kokas upp alldeles snabbt. När de har skalats mörknar de snabbt, lägg dem i vatten med lite citron eller vinäger så behåller de sin ljusa färg.

Vårlök

Vårlök kallas även salladslök och består av tunna ihåliga stjälkar med blad. Den ser ut ungefär som en väldigt liten purjolök. Vårlöken är god både rå och lätt tillagad i exempelvis wok.

Rosélök

Vackert rosa korsning mellan röd och gul lök. Smaken är en aning söt och god och eftersmaken robust. Den fina färgen och krispigheten gör rosélöken perfekt att ha i kalla rätter. Som tillagad blir löken ännu sötare och mer krämig i konsistensen.

Gul lök och ekologisk gul lök

En av världens mest odlade köksväxter och den vanligaste matlöken. Lök är en otroligt mångsidig grönsak och krydda som förhöjer smaken på andra råvaror – krispigt kryddig i sin råa form, söt och nästan krämig då den fått steka långsamt. Lök tål lång lagring och finns därför i butik året runt. Den är både billig och mycket hälsosam och förtjänar långt större erkännande än den kanske får.

Rödlök och ekologisk rödlök

Rödlök är lite mindre och även mildare i smaken är gul lök. Den passar därför fint i sallader och till andra rätter då löken ska serveras rå. Den vackra lila färgen försvinner dessutom vid tillagning. När du ska använda rödlök, se till att faktiskt skära den med riktigt vass kniv och inte hacka. Då mosar du inte in den vackra lila färgen i det vita på löken.

Schalottenlök

Kockarnas favoritlök med karaktäristiskt mild aromatisk ton som inte tar över andra smaker. Schalottenlöken är släkt med gul och röd lök men skiljer sig genom att den bildar knippen av sidolökar i samma hölje.

Bananschalottenlök

Bananschalottenlök är en större och avlång variant av den milda,aromatiska schalottenlöken. Tack vare sina tunnare skikt är schalottenlöken lättare att hacka riktigt fint, vilket gör den till ett populärt val för många kockar och matlagare.

Färdigskurna rotsaker

Skippa skalandet och skärandet och ta den snabba vägen till middagen med ÅTHs färdigskurna rotsaker – en smart och mångsidig bas för goda middagar. Vår fräscha rotfruktsblandning varierar med säsong, innehåller inga tillsatser och sparar massor av tid i köket. Så länge säsongen tillåter är råvaran alltid närodlad och skördad i våra egna odlingar. Vi har gjort det enkelt och bekvämt för dig att äta både gott och nyttigt.

Wokblandning

Aldrig har det varit enklare att äta både gott och nyttigt! Vår fräscha wokblandning innehåller färdigstrimlade grönsaker och rotfrukter som varierar enligt säsong. Bara att hälla direkt i wokpannan - sparar massor av tid i köket. Så länge lagret räcker är råvaran alltid närodlad och skördad i våra egna odlingar.