ÄPPLEN Åländsk lök - god krydda året runt

Våra odlare har tagit fram smakfull lök som numera finns i hela landet. Hela 30 procent av all inhemsk lök kommer från Åland. Hos oss packas och lagras löken så att den finns tillgänglig för både industri och konsumenter året runt. Hos oss finns Finlands modernaste och enda optiska löksorterare. Varje lök scannas och det hjälper oss att hålla en extra hög kvalitet på all den lök som vi säljer. 

Lök är ett av våra allra nyttigaste födoämnen och innehåller massor av antioxidanter. Lök motverkar inflammationer, reumatism, astma och stärker immunförsvaret. Dessutom renar löken vår kropp och är bra för blodkärlen. Undersökningar visar också att den sänker vårt kolesterolvärde och håller blodsockret i schack.

Produktblad om vårlök hittar du här 

Visste du att...

... då man skär lök frigörs enzymer som irriterar ögats hornhinna. Men det finns trick för att slippa tårarna:
  • Gnid in kniven med matolja innan du skär lök. Oljan kapslar in det irriterande ämnet.
  • Strö salt på löken innan du hackar. Snittytan avger svavelånga, men saltet skapar en kemisk reaktion med svavlet.
  • Koka löken med skalen på några minuter i vatten, spola sedan av dem med kallt vatten, skala och skär eller hacka löken,

Våra löksorter

Gul lök och ekologisk gul lök

En av världens mest odlade köksväxter och den vanligaste matlöken. Lök är en otroligt mångsidig grönsak och krydda som förhöjer smaken på andra råvaror – krispigt kryddig i sin råa form, söt och nästan krämig då den fått steka långsamt. Lök tål lång lagring och finns därför i butik året runt. Den är både billig och mycket hälsosam och förtjänar långt större erkännande än den kanske får.

Rödlök och ekologisk rödlök

Rödlök är lite mindre och även mildare i smaken är gul lök. Den passar därför fint i sallader och till andra rätter då löken ska serveras rå. Den vackra lila färgen försvinner dessutom vid tillagning. När du ska använda rödlök, se till att faktiskt skära den med riktigt vass kniv och inte hacka. Då mosar du inte in den vackra lila färgen i det vita på löken.

Schalottenlök

Kockarnas favoritlök med karaktäristiskt mild aromatisk ton som inte tar över andra smaker. Schalottenlöken är släkt med gul och röd lök men skiljer sig genom att den bildar knippen av sidolökar i samma hölje.

Vårlök

Vårlök kallas även salladslök och består av tunna ihåliga stjälkar med blad. Den ser ut ungefär som en väldigt liten purjolök. Vårlöken är god både rå och lätt tillagad i exempelvis wok.

Purjolök

En trogen klassiker i köket. Purjolöken har använts som krydda i flera tusen år och härstammar från Medelhavet där den fortfarande växer vild. Vanligtvis används det vita skaftet men faktum är att den gröna delen både smakar mer och är nyttigare. De lite grövre gröna delarna passar för hårdare tillagning i soppor och grytor.

Vitlök

Vitlöken är inte bara en fantastisk krydda som används över så gott som hela världen, den är nyttig också. Forskningen visar att vitlök i tillagad form motverkar blodproppsbildning och den råa vitlöken är bakteriedödande och antiinflammatorisk. Den kännspaka vitlöksandedräkten kommer sig av svavelhaltiga eteriska oljor i löken. Man tror att grönt klorofyllämne kan hjälpa mot odören, därav det klassiska gamla tipset att tugga persilja efter vitlöksmiddagen Tips! I de professionella köken används sällan vitlökspress. I pressen frigörs vitlökens svavelämnen och smaken blir skarpare och bittrare. Krossa, riv, mortla, skiva eller hacka vitlöksklyftorna istället. Om vitlöken rostas innan användning blir den söt och mild.

Banan-
schalottenlök

Bananschalottenlök är en större och avlång variant av den milda,aromatiska schalottenlöken. Tack vare sina tunnare skikt är schalottenlöken lättare att hacka riktigt fint, vilket gör den till ett populärt val för många kockar och matlagare.

Rosélök

Vackert rosa korsning mellan röd och gul lök. Smaken är en aning söt och god och eftersmaken robust. Den fina färgen och krispigheten gör rosélöken perfekt att ha i kalla rätter. Som tillagad blir löken ännu sötare och mer krämig i konsistensen.

Jättelök

Stor och snabbväxande löksort med söt och mild smak.

Ekologisk gräslök

Milt löksmakande strån, lika goda att klippa över frukostmackan, soppan, äggröran, såsen och salladen. Tål inte kokning särskilt bra så i varma rätter tillsätts gräslöken på slutet.