b_56I9133

Tidig vårmorgon och plockning av äppelskörden det gillar äppelodlaren Bengt

Bengt Sarling, Äppelodlare i Finström på Åland 

Att vara äppelodlare på Åland är ett intressant, varierande och mycket lärorik arbete säger Bengt Sarling. Bengt är en av våra totalt 29 odlare från Åland som ser till att försörja 72 % av Finlands befolkning med inhemska äpplen av högsta kvalitet. 

Vem är du? 47 årig 3 barns far och sambo

vad odlar du? vårlök, dill ,äpplen

Hur kommer det sig att du valde attbli äppelodlare?
Jag har odlat grönsaker sedan mitten av 80-talet, ledsnade lite pga sviktande ekonomi m.m och fick lite problem då man inom grönsaksproduktionen var tvungen att jobba på knä hela tiden - knä och rygg tar stryk. Gården mark passade sig egentligen bättre för äppelodling än för grönsaker då stor del av marken ligger på steniga sluttningar.

Hur länge har du bedrivit gården?
Sedan i slutet av 80 talet har jag drivit gården tillsammans med min bror. Min bror har haft lite odlingar tidvis men idag odlar jag allt själv.

Har gården gott arv i flera generationer?
Jag är 4 de generationen.

Vad är det bästa med att vara äppelodlare på åland?
Det är intressant, lärorikt och mycket varierande arbete. Vi har bra sammanhållning i äppel kåren på Åland - alla hjälps åt att lösa diverse nya problem som dykerupp under säsongen. Jag tycker också vi har duktiga konsulenter på Åland.

 Har man odlat annat på gården innan äpplen?
Morbror hade mjölkkor på gården tidigare och då odlade han spannmål, vall och sockerbetor.

Vad är dina framtidsvisioner med gården?
Jag vill kunna försörja mig och min familj på odlingarna. Jag vill också gärna utveckla och automatisera så mycket som möjligt för att spara och frigöra tid.

Vilka kvalitets åtgärder gör du idag?
För att få gödslet på rätt ställe skall jag köra ut mera gödsel via bevattningen. Jag skall också beskära träden hårdare få in mera ljus i trädgårdarna. Jag planerar även att förbättra kyl och sorterings anläggning.

Dina bästa tips till hemma odlaren?
Odla i varmt läge ha tillgång till vatten och rensa i tid!

Vilket odlings moment är din favorit?
Jag gillar tidig vårmorgon när solen går upp och ofta helt lugnt då och fåglarna kvittrar. Det är också kul att starta upp bevattningen och se till att allt fungerar på gården. Sen förstås plockningen av äpplena då man ser resultatet.

Varför skall man köpa dina äpplen/äpplen från Åland?
För att åländska äpplen håller mycket hög kvalitet

Hur ser du på framtiden inom äppelproduktionen på Åland?
Den ser ljust på framtiden men det gäller att hänga med och höja ribban hela tiden -konkurrensen ökar hela tiden från övriga Europa.

Vilken är din favoritårstid?
Våren! När det blir längre och ljusare dagar och naturen vaknar till liv efter vintern.

Vad är ditt nästa mål?
Ta ett steg i taget och inte rusa iväg för mycket med alla planer. 😊