bA56I5809

Conny Sahlin, äppelodlare, Säckö, Geta

 

 

Conny Sahlin trivs bra med att vara egenföretagare och bestämde för ca 1 år sedan att sluta med bilverksaden och satsa helhjärtat på gårdens äppelodling tillsammans med sin fru Grace. 

Vem är du?
Jag är född i Södertälje 1976 och flyttade till Åland 2001. Min mor Rita kommer från Geta och jag har varit här enda sedan barnsben, min morfar hade äppelodling. Det var hos honom jag lärde mej köra traktor och backa med släpvagn. Jag tycker om landet mer än storstaden.

Vad odlar ni?
Jag och min fru Grace odlar idag ca 7 hektar äppel.

Vilka äppelsorter hittar man i din trädgård?
Geneva EARLY, July red, Colina, Jaspi, Majki, Discovery, Amarosa, Rubinola, Raika, Santana

Hur kommer det sig att du blev odlare?
Jag är van att vara egen företagare, har drivit egen verksamhet i annan bransch sedan 2007. Min mor Riitta Sahlin och Yngve Österlund har bedrivit äppelodling sedan början på 1980 och jag har hjälpt till hemma på gården. Sista åren med bilverkstad inledde jag jordbruksutbildning på Optima. Utbildningen gjorde det möjligt för mej att få söka startstöd. Samtidigt som mig gick även 6-7 andra unga äppelodlare från Åland utbildningen. Yngve sporrade mej och ville ha någon som kunde tänka sig att ta över gården. I år är första hela året som jag driver äppelodlingen helt själv och nu satsar jag heltid på äppelodlingen.

Hur länge har gården funnits?
Yngve Österlund planterade sina första äppelträd 1980-talet men finns ingenting kvar av ursprungsträden.

Vad är det bästa med att vara odlare/ bonde på Åland?
Jag tycker det är en frihet att vara ute och jobba. Det är spännande att följa hela odlingssäsongen. Vi börjar med att beskära träden på vintern och följer sedan med hela produktionen från knoppsättning, kart till skörd.

Vilken är din favoritårstid?
Vår och sommar. Vinter gillar jag inte.

Vad gör en odlare på vintern?
Sorteringen håller vi på med ända till januari och sedan börjar vi beskära träden i februari och mars. På våren görs markkartering för att se vad behovet är och efter det börjar vi med vårgödslingen i trädgårdarna.

Vad har ni för framtidsvisioner?
Vi funderar som bäst på att investera i näringsbevattning vilket innebär att näringslösning ges via dropp (kvave, magnesium, kalium, kalcium – mikronäringsämnen). Allt ges efter behov och näringsbevattning är gynnsamt för miljön. Jag och min sambo Grace har som mål att kunna leva på äppelodling tillsammans med café verksamhet. 2020 har vi en stor plantering på gång (1,3 hektar nyodling – 6000 träd). Att hålla på med Äppelodling är ett långsiktigt projekt.

Hur jobbar ni för att hålla kvalitét på frukten?
Vi sorterar bort allt som är dåligt. Från beskäring fram till skörd ser vi nog efter kvalitet. Andra klass frukterna pressas till juice. Lite pressar vi för eget bruk och resten går till Jan Mattsson på Grannas som pressas frukten till juice. ca 20 ton äpplen skördes till Jan i fjol.

Vad gör du på fritiden?
Jag är Dansbandsmusiker i Conny Henrix.

 Varför skall man köpa äpplen från Åland?
Du vet vad du får! Kvaliteten på de åländska äpplena är god och vi har fina sorter på Åland. T.ex. Santana en äppelsort som t.o.m. äppelallergiker kan äta.

Samarbetar ni med några andra odlare på Åland?
Vi samarbetar mellan odlarringarna genom fruktodlarföreningen. Vi tar tillexempel hem nya plantor från Holland och Belgien tillsammans med andra äppelodlare. Det finns också en gemensam facebook-sida för fruktodlare där vi kommunicerar tillsammans. Vår andra klass frukt säljs till Grannas som pressar till juice. Sen jobbar vi ju mycket tillsammans med Yngve - en mycket betydande kunskapsöverföring mellan generationer.