Fixad bild

Mikael kombinerar odling med innovativ lösningar och modern teknik

Mikaell Lundell, Simkäla, Vårdö

Att följa den biologiska utvecklingen och få jobba med levande material tycker Mikael är tjusningen med att vara odlare. 

Vem heter du?
Mikael Lundell

Var bord du?  
Simskäla

Är du född där?
Mitt barndomshem är på Simskäla

Vad odlar du?
Nypotatis (mars-juni), rädisa under sommaren (slutet på maj-augusti), vårlök året runt och bladselleri. Bladselleri och vårlök odlas både i växthus och på friland.

Hur blev du bonde/ odlare?
Jag var med i 4H som ungdom och barn. När jag var 14 år arrangerade jag min första odlingstunnel och odlade olika grönsaker. Jag började samarbeta med Anki Kalm och det var då mitt intresse för odling väcktes på riktigt. Min pappa odlade lök och frilandsgurka när jag var liten och jag själv odlade frilandsgurka så jag kunde köpa min första bil. Jag insåg då att man även på smågårdar hade möjlighet att tjäna pengar på grönsaker. I slutet av 1980 var det bra lönsamhet inom grönsaksodling. Jag utbildade mej till agrolog 1987 och efter studierna började jag  jobba på ÅTH samtidigt hjälpte jag min pappa hemma på gården under helger och kvällar. 1990 tog jag över gården. 1995 kom de första växthusen igång.

Hur många kvadratmeter potatis odlar du i dina växthus?
12 000 kvadratmeter = 1,2 hektar

Vad är det bästa med att vara odlare/ bonde på Åland?
Jag har alltid tyckt om att jobba med växter. Det är intressant att följa den biologiska utvecklingen och kunna vara endel av “naturen” - odling är en naturligt process och man får jobba med levande material.

Har man odlat annat på gården?
Persilja, kinakål, gurka, blomkål, purjolök, vanlig lök, isbergssallad

Vilken är din favoritårstid?
Jag gillar våren, det är på våren som det händer. Sommaren är fin men våren är nr 1.

Vad är dina framtidsvisioner med din gård/ produktion?
En dröm skulle vara att producera sin egen elektricitet. När man bor i Skärgården kommer ett eget vindkraftverk närmast till hands. Eftersom jag har växthus och odlar mest vintertid då det blåser mycket skulle vindkraftverk passa bäst. Jag funderar också på att investera i en vaccumkyl. En sådan kan snabbt kyla ner grödorna efter skörden och därigenom förbättras hållbarheten.

Vilka kvalitetsåtgärder gör du?
Vi skördar allting för hand. Allting kontrolleras av människor, av de visuella ögat. De som skördar skall ha en känsla för vad som är kvalitet. Gällande odlingen försöker vi hålla den ren men använder ej mer bekämpning än vad som verkligen behövs. Nedkylningen viktigt, synnerhet på sommaren då är det varmt.

Hur jobbar ni med hållbarhet inom företaget?
Vi har gjort en storsatsning på havsvärme. Våra växthus värms till 80 % av havsvärme. Detta har vi gjort sedan 2013. Vår anläggning är en av få anläggningar med värmepumpar i växthusen och den enda som värms med havsvärme. När vi odlar frilandsgrönsaker i växthus går det ca 40 % mindre näringsämnen, näringen försvinner ingenstans. Tack vare växthustaken ligger näringen kvar. Det kommer inga stora regn som spolar bort näringsämnen. Odlingstorven som vi har återanvänds delvis i växthusena men även i friland. Vi kör även ut komposterade växtrester körs ut på frilandsodlingarna.

Vilket odlingsmoment är din favorit?
Mitt i odlingen då grödorna börjar utvecklas och det börjar närma sig skörd - då börjar man se hur odlingen lyckats och det är kul.

Varför skall man köpa produkter odlade hos dig på Simskäla?
Nypotatisen tycker jag att man skall köpa för den fina kvaliteten och smaken men kom ihåg att inte koka potatisen för länge, max 15-20 minuter. Sorten vi har heter Annabell och den tycker jag är väldigt god.

Hur många anställda på gården under högsäsong?
Vi har i medeltal är 8-9 personer anställda.

Samarbetar du med någon?
Jag köpte tidigare in sådden av  Rosenbacken på Vårdö.