En som styr sin vardag efter potatissäsongen är Mikael Lundell som driver Stormskärs växthus på ön Simskäla.
– Tillsammans med de anställda får vi det att fungera bra när de ska upp ur jorden, säger Mikael Lundell.
Hur ser potatissäsongen ut för dig?
–Typiskt är att vi börjar sälja i slutet av mars eller början på april och sedan fortsätter vi fram till början av juni. I början av juni brukar det börja komma nypotatis från friland och då det blir lite överlappning.
Mikael odlar sin potatis i växthus på gården där han själv växte upp. Han reflekterar över förändringarna som har skett sedan han levde på gården som liten.
–Förr var det ett gammaldags och litet jordbruk med ganska enkla förhållanden. De var beroende av hästar, trots att min farfar hade en traktor. Min pappa köpte sin första traktor på 70-talet och det var från det som jordbruket började förändras. Mina föräldrar avvecklade djuren helt innan jag tog över. Sedan dess är det helt och hållet en gård med växtproduktion. Idag kontrollerar man växthusen med en iPad. Vi odlar vår potatis i växthus till 95% men har också en mindre odling på friland. Tack vare odling i växthus kan vi börja säsongen mycket tidigare.
Vad är utmaningarna med att odla i växthus jämfört med på friland?
–Det blir mycket mer handarbete i växthus. Vi planterar för hand i krukor och det ska hanteras manuellt. På friland kan man göra mycket mer arbete maskinellt. Vi får en längre säsong men även om vi är i växthus så är det också utmanande att hålla växthusen fria från frost. Tidigt på året måste vi använda belysning för mörkret och det är förstås både utmanande och kostsamt att värma upp under vintermånaderna. Hittills har vi köpt el men som tur är tecknade jag ett elavtal innan prishöjningen. Utan det hade vi inte kunnat skörda så här tidigt. Vi har planer på egen elproduktion men innan dess och med vinterns elpriser på marknaden skulle vi inte klara den extremt tidiga odlingen och potatisen skulle kanske komma kring valborg istället för påsk.
Elpriset blir en tydlig avvikelse i år även om ni tycks klarat er bra. Vilken inverkan har annars odling i växthus?
–Vi blir mindre beroende av vädrets makter och brukar ha en jämn produktion från år till år. Tack vare att vi kan kontrollera förutsättningarna brukar det inte variera mer än högst plus-minus 10%. En optimal säsong säljer vi ungefär 35 ton nypotatis mellan april och början av juni.
Butikshyllorna är fyllda med olika sorters potatis. Hur vet man vilken potatis som är bra?
–Det man kan titta på är sorten och att det är en pålitlig leverantör. Och förstås en allmän visuell bedömning. För egen del har vi väldigt liknande kvalitet från år till år så är man nöjd med vår potatis kan man återkomma och veta att man blir nöjd. Annabelle är den dominerande för oss. Den odlar vi för att jag tycker att den är riktigt god. Den har en svagt avlång form som ligger bra på tallriken och en trevlig, lite gulaktig färg. Klart gulare än många andra potatisar, så den sticker ut. Vi odlar också Siikli som är vitare. Den har varit premiumsorten i Finland men får nu konkurrens av Annabelle. Nypotatis skördas när potatisen fortfarande växer, den lagras inte heller efter skörden utan går direkt till butik och konsument. På grund av sin tidiga skörd är den mindre och har ett tunnare skal än när den har fått tid att mogna. Det gör den lätt att urskilja.
Och om man vill odla potatis, vilka råd skulle du ge då?
–En ordentlig förgroning. Utsädespotatisen kan få vara i ett utrymme som har mellan 10 och 15 plusgrader så att groddarna växer ut. Det är bra om det kommer ljus in i utrymmet, står de mörkt så går det också men de får inte samma starka groddar. Placera dem gärna i lite fuktig jord för då blir förgroningen ännu effektivare eftersom rötterna också börjar växa ut. Luftig jord ska det vara, de trivs inte i kompakt jord. Mullrik, torvblandad eller sandrik jord är att föredra. Lera och kompakta jordar är mindre bra. Det här börjar man med mellan fyra och åtta veckor innan plantering.
Hur tycker du själv att den är godast?
–Innan potatisen kokas roterar jag dem i en bytta under vatten för att få bort det tunna skal som finns. Att sedan koka dem i 17-22 minuter beroende på storlek i välsaltat vatten med dill och servera med fisk passar väldigt bra. Min pappa var fiskare och hade en blandning av intäkter från havet och jordbruket. Själv tycker jag om fisk men har stannat på land. Nu uppskattar jag när jag får fisk från grannar.
Det är tydligt att ni hela tiden arbetar med att utveckla verksamheten och du har till exempel berättat om era planer på egen elproduktion. Vilka utsikter ser du för den här typen av jordbruk?
–För just Stormskärs växthus ser jag positivt på det. Generellt går produktionen fortfarande mot större men färre enheter av de vanligaste råvarorna men det ger samtidigt utrymme för nischproduktion. Till exempel ekologiska grönsaker eller kryddor och liknande. Samarbete har varit helt avgörande och där är Trädgårdshallen viktig. Generellt på Åland är vi småskaliga och då är det jättebra att vi har en kooperativ gemensam försäljning där man kan ha ett brett sortiment och få professionell hjälp med marknadsföring och sådant som vi som odlare annars skulle ha svårt med.
Har du själv några favoritprodukter från andra åländska odlare?
–Jag köper mycket morötter och kålrötter. Ja, rotfrukter överlag. Och broccoli!, säger Mikael Lundell.