Oscar Danielsson, Åttböle Gård, Finström
Vad odlar du?
Päron för ÅTH, i övrigt odlar jag blandade bär på gården.
Hur blev du bonde/ odlare?
Det föll sig ganska naturligt för mej att jag skulle bli odlare. Jag har varit med och hjälpt till på gården ända sedan jag var liten och insåg redan som 17-åring att det inte vore så dumt att jobba med något som jag kan och dessutom tycker är roligt. Det blev en liten dröm för mej att bygga upp ett ekonomiskt hållbart jordbruk som går att försörja sig på. Jag gillar att vara ute och jobba med trädgårdsgrödor. Frukt och bär är extra kul!
Hur länge har gården funnits?
Gården har funnits i många, många generationer. Vi tror att jag är fjortonde generationen på gården. 2017 tog jag över gården och då registrerades namnet Åttböle gård. Jag vill genom gårdsnamnet sätta Åttböle på kartan. Jag har haft stort stöd i min far, han har varit fundamentet för min karriärstart.
Hur många hektar odlar du?
Just nu odlas tre hektar päron. Framöver hoppas jag kunna odla sex hektar.
Vad är det bästa med att vara odlare/ bonde på Åland?
Sammanhållningen är bra här på Åland. Jag tycker samarbetet mellan oss odlare fungerar mycket bra. De åländska kunderna värnar om det lokala. Det känns också unik att odla på en ö. Ö-klimatet med soliga somrar och långa varma höstar ger lite andra förutsättningar för produktion än i fastlandet.
Vilken är din favoritårstid?
Solklart är det våren! Jag tycker att det bästa som finns är när det börjar bli grönt ute. Jag älskar även att känslan av att komma igång igen efter en lång vintervila.
Vad gör du på vintern?
Klipper mycket av mina träd och så spenderar jag en hel del tid i verkstaden för att till exempel fixa redskap och liknande. Det är alltid lite lugnare vintertid så jag försöker även passa på att ta lite semester då.
Vad är dina framtidsvisioner?
Att utöka odlingarna och få gården att bli ett ställe där man kommer och plockar bär eller bara tar det lugnt. Gården ska vara någonting mer än bara en odlingsplats. Kanske det blir ett sommarcafé i framtiden.
Vilka kvalitetsåtgärder gör du?
Vi jobbar med Rimpro (program som man följer för att minska besprutning). Jag har ett mål att försöka minska på besprutningen så mycket det går. Drömmen är såklart att slippa bespruta frukten alls. Jag vill satsa på ett mer hållbart jordbruk och hand i hand med det jobba på att öka kvaliteten på frukten så mycket som det bara går. Bären kör jag bara biologiskt.
Vad gör du på fritiden?
Tar det lite lugnt och försöker samla energi och så spenderar jag mycket tid i verkstaden. Jag läser också mycket om branschen och om odlingsmetoder.
Har du någon utbildning?
Jag har gått jordbruksutbildning på distansutbildning via Optima. Jag försöker även samla erfarenhet och lära mej efter hand. Det finns många experter inom branschen på Åland som är otroligt duktiga. Jag har fått den hjälp jag behövt. Här finns även jättebra rådgivare som hjälpt mig mycket.
Vad är den största utmaningen med att vara odlare?
Vädret. Det är väldigt svårt att anpassa sig till de extrema förhållanden som varit de senaste åren. Det är svårt att anpassa sig när det inte regnar på två månader.
Vilket odlings moment är din favorit?
Alla är roliga! Allt från plantering till första knoppsprickning. Hela säsongen är rolig, från början till slut.
Varför skall man köpa produkter odlade hos dig och dina kollegor?
Vi är väldigt duktiga på att specialgrödor. Vi lyckas producera högkvalitativa produkter till hela Finland. Vi har mycket kunskap, bra förbund och bra sammanhållning mellan odlarna. Det gör att vi kan hålla en hög kvalitet och göra vårt bästa.
Hur många anställda har du på gården under högsäsong?
I år har vi haft en heltid, min far, jag och så ytterligare 6 – 8 säsongsanställda i samband med plockning.