–Det är roligt att testa på något nytt, att odla något som inte så många andra gör, säger Camilla Sjöström som sedan några år tillbaka är en av ÅTH:s plommonodlare.
Allt började med att ÅTH efterlyste odlare som var intresserade av att testa på något nytt. Camilla och hennes man Andreas nappade på idén med plommonodling.
– Vi åkte ner till Danmark och bekantade oss med en odlare där. Han hade otroligt mycket plommonträd, berättar Camilla.
Camilla och Andreas har också äppelodling. Att de vågade ta steget till att utöka med plommonträd kommer dels från att de har en lång erfarenhet av fruktodling.
De har idag 4000 plommonträd på sin gård Ramsviks i Geta som ligger på norra Åland. Även om det finns likheter med äppelträden har plommonodlingen gett paret nya utmaningar.
Rätt skötsel och omsorg är a och o Camilla räknar upp moment från bevattning, beskärning, gödsel till bekämpning som krävs för att få en lyckad skörd.
– Annars går det inte.
Plommon är en färskvara
Plommonträden blommar i maj och juni. De är känsliga för kyla och det finns alltid en risk att de fryser bort under nätter med frost under vår och försommar. Här har Andreas byggt en maskin som sprutar ut rök som skyddar träden under den här känsliga tiden.
– Då är han uppe på nätterna och sprutar rök.
Det finns både likheter och olikheter med plommonodling och äppelodling. En av de största skillnaderna är lagringsprocessen. Äpplen går att lagra mycket längre än vad plommon gör. Plommonen är också mycket mer känslig i hanteringen och får lätt stötskador.
– Det är mycket mer en färskvara.
Hanteringsprocessen är något som Camilla och Andreas håller på och utvecklar. Det är ett arbetsdrygt moment efter att plommonen plockats när de sorteras. Allt görs för hand.
– Folk brukar bli förvånade när jag säger att vi plockar allt för hand.
Säsongen för plommon är ganska kort. Den första sorten börjar man skörda i slutet av juli och de senare sorterna i slutet av augusti eller början av september.
– Alla mognar ganska samtidigt, man skulle vilja hitta en sort som förlänger säsongen lite.
Hon konstaterar att de ännu har mycket att lära sig. Det finns inte många som odlar plommon i kommersiellt syfte i Finland.
– Vi har sagt att man ska vänta och låta det gå åtminstone fem år innan man ser hur man ska utveckla.
Att plommonodling är ganska ovanligt i Finland och på Åland är en av drivkrafterna till att paret vill fortsätta. Camilla och Andreas tycker det är roligt att odla något som inte så många andra håller på med, även om det kommer med utmaningar.
– Det är nytt, och vi testar oss fram.