Michael Mattsson, Bengtes i Vestansunda, Jomala
Vad odlar du/ni?
För ÅTH Ålands Trädgårdshall odlar jag just nu gul lök. Vi har nyligen tagit över gården och det är ganska enkel gröda att börja med.
Hur kommer det sig att du blev odlare?
Det har varit en dröm sedan liten men jag har aldrig haft någon möjlighet. Sedan träffade jag min sambo Erica och vi fick möjlighet att ta över hennes fars gård 2017.
Vad är du utbildad till?
Jag är utbildad maskingenjör. Just nu går jag på 40 veckors utbildning inom jordbruk. Kursen pågår i två år och är på distans. För att få startstöd för unga odlare måste man ha jordbruksutbildning.
Hur länge har din gård funnits?
Jag och Erica är tionde generationen i rakt nedstigande led. Men Erica jobbar med annat på sidan av jordbruket.
Vad är det bästa med att vara odlare på Åland?
Vi är ett stort gäng med yngre inom branschen som siktar framåt, det finns en optimism och framtidstro. Ålands Trädgårdshall som företag tror också på detta och satsar på oss. Då är det ännu roligare som odlare att ingå i andelslaget. Sen givetvis gillar jag också friheten, att styra och ställa själv i mitt arbete och följa de fyra årstiderna.
Vad gör en odlare på vintern?
Jag jobbar mest åt skogsvårdsföreningen vintertid, röjer skog och ser till att sköta det egna skogsarbetet.
Vad har du för framtidsvisioner för gården?
Jag vill skapa ett lönsamt företag som vi kan livnära oss på och samtidigt ska det fortfarande vara roligt. Har man för mycket jobb kan det också bli för tungt så det gäller att hela tiden hitta balansen – ”utveckling med förståndet kvar” brukar jag säga. Att sälja grödor till kund via ÅTH är det bästa så förhoppningsvis blir det en ökning av specialgrödor på gården i framtiden.
Hur jobbar du för att hålla kvalitet på de grödor du odlar?
Kvalitet är lika med inkomst. Det jag gör rent konkret är att ta stor hjälp från rådgivare. Det är väldigt mycket att sätta sig in i när man är ny. Rådgivaren är guld värd, de ger råd om åtgärder som höjer kvaliteten och bekräftar när man är på rätt spår. Samarbete mellan odlare är också viktigt då vi utbyter mycket erfarenheter.
Varför skall man köpa produkter från Åland?
Det är bra ur flera perspektiv. Till exempel är det miljömässigt bra då det inte blir så långa transporter. När man handlar lokal stöttar man också den egna bygden och det tycker jag absolut att man ska göra. Det är också lätt att veta varifrån produkterna kommer och hur de produceras.
Samarbetar ni med några andra odlare?
Jag samarbetar med Jon Eriksson gällande bevattning. För att få en varierad växtföljd samarbetar jag med Erik Ekström. Sen har jag har hyrt in mycket utrustning då jag inte har så mycket eget. Jag tycker det finns en god vilja till samarbeten här på Åland. Den nya generationen förstår verkligen vikten av samarbete – alla måste hjälpas åt för att få lönsamhet. Litenheten på Åland gör att det mesta löper på ganska bra.
Och slutligen, vad gör du på fritiden?
Tiden är knapp men på fritiden då är det familjen som tar mest tid i anspråk. Annars måste jag väl säga att jag numera jobbar med min hobby och det är mycket det som inspirerar mig.