Odlare 3

Lee Karlsson 

Lee Karlsson, Gottby Jomala 

Lee odlar ekologiskt potatis och lök på sin gård i Gottby. Han tror att ekologiska produkter har en ljus framtid. Lee tycker det är spännande och utmanande att odla ekologiskt och funderar ofta på nya grödor att föra in i växtföljen. 

Vem är du?
Jag heter Lee Karlsson och är uppvuxen på en bondgård i Gottby.  

 Vad odlar du/ni?
Just nu så odlar vi ekologiskt lök och potatis. Jag letar hela tiden efter nya grödor att börja med. Sedan 4 år tillbaka är gården helt ekologisk brukad.

Hur kommer det sig att du blev odlare?
När man växer upp på en gård som jag gjort är det stor risk att man blir ”biten” av det som händer runt omkring. Jag tycker det är roligt att få plantera något tidigt på våren, sköta om grödorna och se hur det växer och utvecklas under säsongen. Målet varje år är att få hög kvalitet och stor skörd på hösten.

Hur länge har gården du brukar funnits?
I cirka 100år

 Vilken generation är du?
Jag är 4:de generationen på gården.

Vad är det bästa med att vara odlare/ bonde på Åland?
Att man får vara ute på åkrarna och pyssla med grödorna, se hur grödorna mår och utvecklas - behöver de vatten, mer näring eller måste ogräs rensas? Jag gillar att följa grödorna över säsongen. Vi har överlag väldigt fina somrar på Åland med mycket solsken och många soltimmar, det är bra förutsättningar när man försöker driva upp grödor. 

 Vilken är din favoritårstid?
Jag har två favoritårstider: Tidig vår när man får börja med vårbruket är speciellt men sedan är det också väldigt roligt på hösten när skörden börjar och man får resultat för allt hårt arbete som gjorts på gården under sommaren.

Vad gör en odlare på vintern?
Jag planerar nästa odlings år; vad man ska ha för grödor och på vilka åkrar de skall placeras. Jag jobbar även extra som mekaniker/maskinförare på vintern.

 Vad har du för framtidsvisioner på gården?
Jag vill hitta nya grödor att få in i odlings rotationen. Jag har också en vision om att också börja med att förädla grödorna lite mer på gården.

Hur jobbar du för att hålla kvalitét på grödorna?
Jag försöker hålla mej uppdaterad med det senaste informationen inom odling av de grödor jag fokuserar på. Sen är det bara att vara noggrann och lägga ner mycket tid ute på åkrarna. Lite tur måste man ha också. 😊

 Varför har ni valt att lägga om till ekologisk produktion?
Jag tror att ekologisk odling har en ljus framtid vi har sett att det är ett stort sug efter eko produkter. Sen är det en utmaning att odla ekologiskt tycker jag.

 Vad gör du på fritiden?
Jag håller på med båtar, gärna sådana som går väldigt fort – det är livet det!

 Varför skall man köpa produkter från Åland?
Personligen tycker att det känns bra att veta att det är väldigt korta transporter och det känns tryggt att veta vem som har odlat grödan man köper.

 Samarbetar ni med några andra odlare?
Om det är någon som behöver extra hjälp så ställer vi givetvis alltid upp. Annars har vi väl inte just nu något riktigt samarbete med någon annan gård.