s_J4A6580

Johan är generation tretton på sin gård

Johan Holmqvist, Södergårds, Lillbolsta i Hammarland

Lökodlaren Johan Holmqvist köpte gården Södergårds av sin far sommaren 2016 och planerar nu för framtiden.
- Det finns konsumenter som är beredda att betala för det inhemska och lokalproducerade. Och det är helt nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta odla på ett hållbart sätt, säger Johan.

 

Hur blev du odlare?

Efter gymnasiet gick jag en tvåårig universitetsutbildning inom lantbruk. Sedan köpte jag gården Södergårds av min far sommaren 2016. Jag har alltid velat bli odlare, ända sedan jag var liten. Idag behöver man tänka företagsmässigt för att driva ett lantbruk vilket är någonting som intresserar mej. Det är alltid nya beslut som måste tas och det är utvecklande.

 

Vad är det bästa med att vara odlare/ bonde på Åland?

Här på Åland märker man att konsumenterna faktiskt prioriterar åländska råvaror och är beredda att betala för dem. Och det krävs för att vi skall kunna fortsätta odla högkvalitativa produkter på ett hållbart sätt.

 

Hur länge har gården funnits i din släkt?

Jag är den trettonde generationen i rakt stigande led. Gården har funnits i släkten åtminstone sedan år 1634. När jag var barn hade farmor och farfar mjölkkor. Pappa tog över och började med chipspotatis och lök och avslutade då djurproduktionen.

 

Vilken är din favoritårstid?

Våren, när alltid börjar spira och det händer mycket i odlingarna från dag till dag. Men skördetiden är också rolig då man får se vad man har jobbat för hela året.

 

Vad är dina framtidsvisioner för gården?

Jag vill fortsätta producera högkvalitativa livsmedel som uppskattas av konsumenterna. Och så vill jag gärna bredda verksamheten med flera olika produkter.

 

Vad gör du för att garantera god kvalitet på det produkter du levererar?

Jag tar gärna hjälp av rådgivare och odlarkollegor för att diskutera vilka åtgärder som bör göras och när. Just nu bygger jag ett nytt löklager med modern teknik så att löken håller längre efter skörd och konsumenten kan få högkvalitativa produkter under hela året.

 

Vilket odlingsmoment tycker du bäst om?

Ogräsbekämpningen är mest utmanande och därför mest spännande.