s_J4A6820

Jon vill ligga i framkant med odlingen

Jon Eriksson från Hammarland Torp

Han har kört traktor sedan han var fem men är rätt färsk som egenföretagare inom jordbruket. Jon Eriksson odlar lök för andra säsongen sommaren 2017 och trivs mycket bra med sitt yrkesval.

 

Vad odlar du?

Röd och gul lök.

 

Hur blev du bonde/ odlare?

Jag är uppväxt på gård och har varit intresserad av jordbruk och maskiner så länge jag kan minnas. Jag körde traktor för första gången när jag var 5 år. Långt senare än så gick jag en distansutbildning inom jordbruk via Optima. Robert Ekström (odlare), Roald Eriksson (min far) och Paul Mårten som är rådgivare på Ålands Trädgårdshall inspirerade mej till att börja odla lök. Att driva jordbruk är en trevlig företagsform. Man jobbar mycket vissa stunder och har det lugnare andra stunder och jag trivs med att vara självgående.

 

Hur länge har du drivit gården?

Det är ganska färskt. Jag arrenderar gården av min farbror Ulf Eriksson för andra säsongen.

 

Vad är det bästa med att vara odlare/ bonde på Åland?

Folk är hjälpsamma och det är nära till andra odlare. Här finns mycket kunskap kring specialodling på Åland så man får bra hjälp och tips.

 

Hur ser dina framtidsvisioner för gården ut?

Jag vill fortsätta utveckla och ligga i framkant med odlingen. Det viktigaste för mig är att odla med hög kvalitet, att kunden får det allra bästa. Och nya idéer får man lite hela tiden.

 

Vad gör du för att garantera god kvalitet på din produkt?

Det gäller att vara noggrann i allt man gör och inte vara rädd för att ta hjälp av odlingsrådgivare. Om det blir problem i odlingen så tar man tag i det direkt.

 

Kan du ge något bra proffstips till hemmaodlaren?

Fråga någon jordbrukare och granne om det är något specifikt du undrar över. Att våga fråga helt enkelt – det är bara kul att få veta mer.

 

Vilket odlingsmoment är ditt favorit?

När man tar in löken i lager – då börjar man sy ihop säcken för året.

 

Varför skall man köpa just din lök?

För att den är odlad med hög kvalitet – mitt mål är att göra kunden nöjd!