b_56I5981

Oscar jobbar med sin dröm och älskar det

Oscar Danielsson, Åttbölegård i Åttböle, Finström

Oscar bestämde sig som 17 åring för att ta över släktgården i Åttböle.  Idag odlar han hallon, blåbär och päron på gården. Oscar har haft stort stöd av sin far och är lycklig över att han får ha sitt drömjobb som odlare. 

Vem heter du?

Oscar Danielsson

Var bord du?  

Påväg att flytta till Åttböle, Finström (där gården är belägen)

Vad odlar du?
Päron för ÅTH, i övrigt odlar jag Hallon och Blåbär på gården.  

Hur blev du bonde/ odlare?

Det föll ganska naturligt för mej att jag skulle bli odlare. När jag var 17 år insåg jag att det inte var en dum idé att kanske bli odlare. Jag har varit med och hjälp till på gården ända sedan jag var liten och insåg att det inte var dumt att jobba med något som jag kan och dessutom tycker är roligt. Det blev en liten dröm för mej att bygga upp ett ekonomiskt hållbart jordbruk som går att försörja sig på. Jag gillar att vara ute och jobba med trädgårdsgrödor, fruk och bär är extra kul! Detta är min 3:dje säsong som ägare av gården.

Hur länge har gården funnits?
Gården har funnits i många, många generationer. Vi tror att jag är fjortonde generationen på gården. 2017 tog jag över gården och då registrerade namnet Åttböle gård. Jag vill genom gårdsnamnet sätta Åttböle på kartan. Jag har haft stort stöd i min far, han har varit ett fundamentet för min karriärstart.

Hur många hektar odlar du?
Just nu odlas 3 hektar päron och hoppas framåt kunna odla 6 hektar.

Vad är det bästa med att vara odlare/ bonde på Åland?
Sammanhållningen är bra här på Åland. Jag tycker samarbete mellan odlare fungerar mycket bra. De åländska kunderna vädjar för det lokala. Det känns också unik att odla på en ö. Ö-klimatet med soliga somrar och långa varma höstar ger lite andra förutsättningar för produktion än i fastlandet.

Vilken är din favoritårstid?
Solkart är det våren! Jag tycker att det bästa som finns är när det börjar bli grönt ute. Jag älskar även att känslan av att komma igång igen efter en lång vintervila.

Vad gör du på vintern?
Klipper mycket av mina träd och så spenderar jag en hel del tid i verkstaden för att t.ex. fixa redskap osv. Det är alltid lite lugnare vintertid så försöker även passa på att ta lite semester då.

Vad är dina framtidsvisioner med din gård/ produktion?
Utöka odlingar och få gården till ett ställe där man komma och plocka bär eller bara ta det lugnt. Gården skall vara någonting mer än bara en odlingsplats. Kanske det blir ett sommarcafé i framtiden.

Vilka kvalitetsåtgärder gör du?
Vi jobbar med Rimpro (program som man följer för att minska besprutning). Jag har ett mål att försöka minska på besprutning så mycket det går. Drömmen är såklart att slippa bespruta frukten alls. Jag vill satsa på ett mer hållbar jordbruk och hand i hand med det jobba på att öka kvaliteten på frukten så mycket som det bara går. Bären kör jag bara med biologiskt.

Vad gör du på fritiden?
Tar det lite lugnt och försöker samla energi och så spenderar jag mycket tid i verkstaden. Jag läser också mycket om branschen och om odlingsmetoder.

Har du någon utbildning?
Jag har gått jordbruksutbildning på distansutbildning via Optima. Jag försöker även samla erfarenhet och lära mej efter hand. Finns många experter inom branschen på Åland som är otroligt duktiga. Jag har fått den hjälp jag behövt. Finns även jättebra rådgivare som hjälpt mig mycket.

Vad är den största utmaningen med att vara odlare?
Väderet. Det är väldigt svårt att anpassa sig till det extrema förhållanden i vädret som varit de senaste åren. Det är svårt att anpassa sig när det inte regnar på två månader.

Vilket odlings moment är din favorit?
Alla är roliga! Allt från plantering till första knoppsprickning. Hela säsongen är rolig! Från början till slut.

Varför skall man köpa produkter odlade hos dig och dina kollegor?
Vi är väldigt duktiga på att specialgrödor. Vi lyckas producera högkvalitativa produkter till hela Finland. Vi har mycket kunskap, bra förbund och bra sammanhållning mellan odlarna. Det gör att vi kan hålla en högkvalitet och göra vårt bästa i ett samarbete.

Hur många anställda på gården under högsäsong?
I år har vi haft en heltid, min far, jag och ytterligare säsongsanställda i samband med plockning (6-8 personer)

Samarbeten?
Hela Frukt- och Bärodlar föreningen. Pernilla Gabrielsson, rådgivare på Hushållningssällskapet är ett stort stöd för mej också. Alla odlare jag pratat med varit givmilda och hjälpsamma hittills.