1. Lök kan vara lika sött som ett äpple
En gul lök kan innehålla lika mycket socker som ett äpple, närmare tio procent. Det är de svavelhaltiga ämnena och den skarpa smaken i rå lök som döljer sötman.
2. Förr betalade man med lök
Under medeltiden kunde lök användas som en form av valuta och man kunde köpa allt möjligt med lök. Det ansågs också vara en fin gest att ge bort en lök som en gåva till någon annan. Tänk att vara lökbonde på den tiden!
3. Husdjur kan få lökförgiftning
Alla lökar innehåller allcilin, vilket är det svavelämne som bildas i lök och fungerar som ett skydd mot angrepp. För människor är allcilin hälsofrämjande men för hundar och katter kan det leda till leverproblem eller grav brodbrist, alltså anemi. Tänk på det innan du ger matrester som innehåller lök till dina husdjur.
4. Nyttigare råvara får man leta efter
Lök innehåller rikligt med nyttigheter med massor av vitaminer, som C-, B1-, B6-, K- och H-vitamin. Dessutom innehåller lök höga halter av folsyra, fibrer, svavel, flavonoider, krom, magnesium, kalium och kalcium. Lök sägs dessutom hindra tumörer från att växa och kan motverka blodpropp, många typer av cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Ja, listan på fördelar kan bara bli längre!
5. Ett fotbad med lök kan stoppa din förkylning
Nästa gång du är påväg att bli förkyld, pröva att ta ett fotbad med lök. Skär upp olika sorters lökar (med skalet på) lägg dem i en balja med varmt vatten och låt fötterna mysa i lökvattnet i 20–30 minuter. Ett annat husmorsknep för förkylningar är att paketera in fötterna med vitlök. Täck hela fotsulan med vitlöksskivor, trä på ett par strumpor och sov hela natten med vitlökspaketerade fötter.
6. Så slipper du tårarna vid lökhackningen
För att undvika gråtattacker vid skärbrädan, pröva hacka löken med en riktigt vass kniv. Man kan även prova att gnida in kniven med matolja. Oljan kapslar in det irriterande ämnet. Ett annat knep är att salta löken innan den hackas. Snittytan avger svavelånga, men saltet skapar en kemisk reaktion med svavlet.
7. Lök har odlats i över 3000 år
Lök har varit en del av människans kost i över 7000 år. Men för 3 000 år sedan började man odla den i Asien. Man har till och med hittat tecknade lökar i Egyptens pyramider. Till Norden blev det pop att odla lök under Vikingatiden, alltså kring 1000-talet.
8. Det går utmärkt att frysa in lök
Har du hackat mer lök än du behöver? Lök går utmärkt att frysa in både hackad eller skivad. Även vitlök går att frysa in hel eller skivad. Ett tips är att olja in den skivade vitlöken före, då är det lättare att ta den mängd som behövs ur frysen. Kom ihåg att frysa in löken i en lufttät plastpåse.
9. Så slipper du vitlöksandedräkten
Den karaktäristiska vitlöksandedräkten är det få som gillar. Den beror inte på bakterierna i munnen utan på svavlet som tas upp i blodet och sedan går ut genom lungorna. På många stjärnkrogar tar de bort vitlöksklyftans rot, den som blir grön och kan börja växa. Den kan medföra en bitter smak till maten och innehåller mycket svavel. Andra knep är att äta ett äpple, några blad mynta eller persilja efter att ha ätit vitlök.
10. Världens största lök vägde över 8 kilo
Enligt Guinness World Records odlade britten Tony Glower världens största lök. Hans stora gul lök vägdes in i september 2014 och vågen visade på hela 8,5 kilo.