IMG_9504

Valet att ta över Bengtes var inte svårt för Michael och sambon Erica

Michael Mattsson, Bengtes i Vestansunda, Jomala

 

Michael har alltid dröm om jordbruksyrket och när han och sambon Erica fick chansen att ta över Bengtes då var inte valet svårt för Michael.

Vem är du?
Jag Michael Mattsson och har just tagit över gården Bengtes i Vestanstuna.

Vad odlar du/ni?
För Trädgårdshallen odlar jag gul lök. Vi har precis just tagit över gården och det är ganska enkel gröda att börja med.

Hur kommer det sig att du blev odlare?
Det har varit en dröm sedan liten men jag har aldrig haft någon möjlighet men sedan träffade jag min sambo Erica och vi fick möjligheten att ta över hennes fars gård 2017.

Vad är det utbildad till?
Jag är utbildad maskingenjör. Just nu går jag på 40 veckors utbildning inom jordbruk. Kursen pågår i två år och är på distans. För att få startstöd för unga odlare måste man ha jordbruksutbildning.

Hur länge har din gård funnits?
Jag och Erica är 10-onde generationen i rak nedstigande led men Erica jobbar med annat på sidan om jordbruket.

Vad är det bästa med att vara odlare/ bonde på Åland?
Det att det är ett stort gäng med yngre inom branschen som siktar framåt, det finns en optimism och framtidstro. Trädgårdshallen som företag tror också på detta och satsar, då är det ännu roligare som odlare att ingå i andelslaget. Sen givetvis gillar jag också friheten, styra och ställa själv i mitt arbete samt följa de fyra årstiderna.

Vilken är din favoritårstid?
Jag har ingen favoritårstid, jag gillar alla tider på året - allt har sin charm!

Vad gör en odlare på vintern?

Jag jobbar mest åt skogsvårdsföreningen vintertid, röjer skog samt ser till att sköta det egna skogsarbete. Rent arbetsmässigt är det mest skogsjobb på vintern.

Vad har du för framtidsvisioner på gården?
Såklart skall det vara ett lönsamt företag att livnära sig på och samtidigt skall det fortfarande vara roligt. Har man för mycket jobb kan det också bli för tungt så det gäller att hela tiden hitta balansen - ”Utveckling med förståndet kvar”. Att sälja grödor direkt till kund via ÅTH är det bästa så förhoppningsvis kommer det bli en ökning av specialgrödor på gården i framtiden.

Hur jobbar du för att hålla kvalitét på de grödor du odlar?
Kvalitet är = inkomst. Det jag gör rent konkret är att ta stor hjälp från rådgivare. Det är väldigt mycket att sätta sig in i när man är ny. Rådgivaren är guldvärd, de ger råd till åtgärder som höjer kvaliteten samt bekräftar att man är på rätt spår. Samarbete mellan odlare är också viktigt då vi utbyter mycket erfarenheter.

Varför skall man köpa produkter från Åland?
Det är bra ur flera perspektiv. Miljömässigt det bästa, inte så långa transporter. Om man handlar lokal stöttar man den egna bygden och det tycker jag absolut att man skall göra. Det är också lätt att  veta var produkterna kommer ifrån och hur det produceras.  

Samarbetar ni med några andra odlare?
Jag samarbetar med Jon Eriksson gällande bevattning. För att få en varierad växtföljd samarbetar jag med Erik Ekström. Sen har jag har hyrt in mycket utrustning då jag inte har så mycket eget. Bl.a. upptagning av lök och potatis. Jag tycker det finns en god vilja till samarbeten här på Åland. Den nya generationen förstår verkligen vikten av samarbeten - alla måste hjälpas åt för att få lönsamhet. Litenheten på Åland gör att det mesta löper på ganska bra.

Och slutligen, vad gör du på fritiden?
Tiden är knapp men på fritiden då är det familjen som tar mest tid i anspråk. Det är familjen som gäller! Jag och Erica har en dotter som är 3 år. Annars måste jag väl säga att jag numera jobbar med min hobby och det är mycket det som inspirerar mej.