Den åländska sparrisen odlas hos Virpi och Tage Karlsson i det låglänta landskapet i Gottby, mitt på Åland. Området var en gång genomskuret av havsvikar och de gamla sandbottnarna är en perfekt grogrund för sparrisen. Men Ålands ljusa vårnätter och den krispiga majluften ger i gengäld en grön sparris av absolut världsklass. Från Virpis och Tages åkrar kommer 40 – 50 procent av den totala årliga inhemska sparrisskörden.
Hur kommer det sig att ni började odla just sparris?
– Det är stor efterfrågan på sparris, varje vår. Det skrivs om sparris i mattidningarna och görs reklam för den. Ändå var det tidigare knappt någon som yrkesodlade inhemsk sparris, allt importerades. Vi tänkte att vi har jordmånen och efterfrågan så det borde funka.
Hur har er sparris tagits emot?
– Vi har alltid fått avsättning för skörden, men det finns vissa problem med okunskap. Det har till exempel hänt att någon centralaffär har köpt upp ett stort lager utländsk sparris som de behöver sälja billigt för att bli av med. Och så vill de att vi ska leverera senare, men det funkar inte så med sparris. Vi kan skörda till midsommar, sedan måste plantorna vila för att orka ge skörd under nästa säsong. Konsumenter som har smakat köper ofta igen för de tycker vår sparris är väldigt god.
Varför är åländsk sparris så extra god?
– Det åländska klimatet! Vi har ljust nästan dygnet runt på våren så grödorna växer bra, men det är också svalt så att de utvecklar mer smak. Sparris är inte heller särskilt lagringsduglig. Därför är den godast om den inte behöver resa så långt. I Tyskland, där sparrispremiären är en stor händelse, där skulle man aldrig drömma om att köpa något annat än sparris från sitt närområde.
Hur äter du helst sparris?
– Jag brukar göra en varm sallad med baconlindad, stekt sparris som serveras med basilikablad, tomater, balsamicosås och rostade pinjenötter.