Vårlöken hittade till Åland i början av 00-talet då Mikael Lundell var på studiebesök hos odlare i Helsingforstrakten tillsammans med Ålands Trädgårdshall. Eftersom här finns gott om råvara till utsäde, tack vare den omfattande åländska lökodlingen, verkade vårlök som en intressant gröda som Mikael gärna ville testa.
– Sagt och gjort, jag testade plantera helt vanliga gula lökar och efter 6-8 veckor i växthusen var produkten färdig att snitta, packa och leverera till butik. Efterfrågan har ökat stadigt och det är därför min odling utökats – nu är vårlök företagets största produkt och odlas året runt, säger Mikael Lundell.
Även nästa generation vårlöksodlare på Åland är på gång. Henrik och Elis Perander gör sig under 2025 redo för att ta över släktgården Solborg efter sin far Ulf Perander. Även Solborg var tidiga och har odlat vårlök i ungefär 20 år.
– Hos oss är det en säsongsprodukt som vi skördar från slutet av mars och ungefär fram till midsommar, säger Henrik Perander.
På gården, belägen i Finström mitt på Åland, används ungefär 1000 av 6500 kvadratmeter växthus till vårlök, och den odlas även på friland.
Både frö och utsäde
Vårlök är en tacksam gröda som kan odlas både från frö och från utsäde, och som sagt både i växthus och ute på åker. Själva odlingen är relativt effektiv, särskilt om man använder vanlig gul lök som utsäde, eftersom bladen då får näring från den stora löken och inte är så känslig för jordens näringsinnehåll.
– På vintern är det här en stor fördel, då den stora löken innehåller mycket energi som den samlat under sommaren. På sommaren och hösten odlar vi däremot vårlök från frö. Då blir den odlingsmetoden billigare eftersom man slipper köpa stor lök för produktionen, förklarar Mikael Lundell.
Vårlök som odlas från frö är inte av exakt samma sort som den gula löken. Smakmässigt märks dock knappt någon skillnad.
Även om vårlöken i sig är lättodlad så är odlingsprocessen arbetskrävande eftersom allt planterings- och skördearbete görs för hand.
– Jag gissar att det förmodligen blir en av de sista produkterna som blir robotiserade eftersom det är en relativt liten produkt och dessutom kräver mycket fingerfärdighet, säger Mikael Lundell.
Självförsörjande på energi
Att odla vårlök året runt, som Mikael Lundell gör, är energikrävande. I Stormskärs Växthus hämtas värmen ända sedan 2013 från havet, och under 2025 räknar han med att få igång gårdens eget vindkraftverk.
– Då kan vi driva både värmepumparna och belysningen med egen energi och blir närapå helt självförsörjande.
Hur använder du själv din vårlök?
– Den är lätt att använda i hushållet, bara att hacka eller klippa direkt ur påsen, till sallader, på smörgåsen eller som lök i matlagning. Själv använder jag den mest i matlagningen. eftersom smaken är mildare än vanlig lök passar den de flesta.
Fakta
- Alla delar av vårlöken är ätbara, från den vita basen till de gröna bladen.
- Dess smak är mildare än vanlig lök.
- Vårlök är en källa till vitamin A, C och K samt vissa B-vitaminer.
- Vårlökens gröna delar kan ersätta gräslök i recept.
- Om du sparar roten och planterar den i vatten eller jord, kan salladslöken växa upp igen.