kuhlman-webb

Carita styr odlingen efter marknaden

Carita Gustavsson, Södergård i Postad, Hammarland

Grönkål, polkabeta, rotpersilja, bladselleri … det konsumenterna önskar sig, det vill Carita Gustavsson odla. På Södergård fylls de 60 hektaren odlingsmark av ett brett urval goda grödor.

Vem är du?

Jag är en glad tidsoptimist som gillar mitt jobb. Jag driver Södergård tillsammans med min make Ola och vi har tre barn.

 

Vad odlar ni?

Vi odlar bladselleri, purjolök, palsternacka, rotpersilja, gulbeta, polkabeta, grönkål (nytt för i år!) samt röd och gul lök.

 

Hur kommer det sig att du blev odlare?

Jag har varit intresserad ända sedan jag var barn då jag ofta var med i odlingarna med mormor och morfar. När jag var 10 år bestämde jag mig: ”det här gillar jag och det vill jag göra”.

 

Hur länge har gården funnits?

Vi driver vårt jordbruk på Olas hemgård – en gammal släktgård som gått i arv sedan 1600-talet. Ola tog över 1991 och jag har varit med i odlingen i ungefär 20 år nu. Idag odlar vi cirka 60 hektar mark. Under högsäsong har vi 3-5 anställda på gården, plus jag och Ola förstås.   

 

Vad är det bästa med att vara odlare/ bonde på Åland?

Att man själv får styra över sin tid. Och man får vara ute i naturen och röra på sig – det är mycket bra vardagsmotion!  

 

Vilken är din favoritårstid?

Våren! Det blir grönt och man får starta på nytt – det är fint. Ljuset kommer tillbaka och... ja, det är bara bra helt enkelt!

 

Vad har ni för framtidsvisioner?

Vi hoppas att någon fortsätter arbeta med det vi har påbörjat. Vi försöker alltid utveckla oss, hänga med i tiden och odla det som konsumenterna efterfrågar.

 

Vilka kvalitetsåtgärder arbetar ni med?

Vi är IP-certifierade, precis som alla ÅTH odlare. Det betyder att vi noga följer med odlingen och använder växtskydd endast när det behövs.

 

Varför skall man välja ÅTHs produkter tycker du?

För att gynna den inhemska produktionen.